Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че полицията и жандармерията ще стоят в Габрово колкото е необходимо.

"Целта ни днес не е да генерираме измамно спокойствие. Жандармерията не са тук да пазят една част от обществото от друга част на обществото, а да пазят обществения ред и ще стоят, колкото е необходимо", заяви той на брифинг след снощните безредици в Габрово.

Нови сблъсъци в Габрово, летяха камъни, бомбички и димкиПострадал е и журналист от удар с палка на жандармерист

"Не може да си позволяваме хаос, заплахи за здравето на когото и да е. Взели сме мерки във всички посоки, като не сме се съобразявали кой какъв етнически произход има. Едно общество, ако няма закони, може да се самоунищожи. Първата цел е да се възстанови редът. Илюзия е, че ще продължим по старому. Едва ли очаквате да го кажа, но гневът на хората е справедлив. От усещането на някои хора в обществото, че други имат повече права от тях", посочи още Дончев.

"Всеки български гражданин има правото да протестира, на никого не е хрумнало да ограничава това право. Но нека това да се случва по мирен начин", апелира той.

"Това са грешки, трупани от години и тук невинни няма. Надявам се държавата да не избяга от час", каза вицепремиерът.

"При снощната операция в Габрово участваха 50 служители от областната дирекция в града, 100 служители от жандармерията. Около 800- 900 човека провеждаха мирен протест около 2 часа", заяви на свой ред директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Христо Терзийски.

"След което стартира движение в централната градска част на Габрово, хората се бяха разделили на три лъча, по време на шествията се обособиха групи от млади граждани - на видима възраст между 20-25 години, които към 21 - 21:30 часа започнаха действия, нарушаващи обществения ред - изразяващи се във хвърляне на камъни, бомбички, слагане на маски на лицата с цел неразпознаване на тези граждани", каза още комисарят.

Четирима са задържани, срещу трима ще бъдат образувани досъдебни производства.

"Имаме един леко пострадал служител, оказана му е медицинска помощ. Имаме сигнал за 2 лица, които са постъпили в центъра за спешна медицинска помощ с оплаквания. Но към настоящия момент нямаме подадена жалба за по-сериозен инцидент", завърши комисар Терзийски. 

Жената на вицето Дончев: Габрово иска да се изчисти от придошлите цигани!С насилие на насилието не се отговаря! Тогава, каква е разликата между едните и другите, написа по-късно Светлана във Фейсбук