"Големият грях на Корнелия Нинова е, че лиши българите от силна лява партия и това е съзнателен избор, който затвори много възможности пред БСП". Това заяви бившият председател на ПЕС Сергей Станишев в петък.

Той изрази разочарованието си от това, че "БСП губи своя облик и позиции" и посочи като основна причина за това действията на Нинова. Станишев изрази надежда, че Конгресът на левицата, насрочен за 11 февруари, ще покаже, че "БСП е жива". "Аз няма да бъда в позицията на наблюдател. Ще бъда в ролята на човек, който ще търси съмишленици за каузата. Увеличава се кръгът от съмишленици. Конгресът ще покаже, но много хора, които бяха зад Нинова, сега не са с нея. Това дава надежда", подчерта Станишев. И допълни: "От Нинова не се очаква нищо ново. Дори хората от близкото ѝ обкръжение са там само заради лична властова позиция, а не заради интереса на БСП като партия" 

Според Станишев политиките, които партията води, са извън времето и пространството, предаде Нова телевизия. "В новата левица има качествени хора, но с твърде различни разбирания", каза още бившият председател на ПЕС.

По думите му ключовият фактор за това дали ще има правителство след изборите е ГЕРБ, които сега си връщат и доверието, и влиянието. Според Станишев основната заслуга за това имат БСП и ПП, тъй като не са използвали правилно обществената подкрепа, която са имали.

Станишев призова партиите да поемат политическа отговорност и да посочат своите приоритети, за да могат на база на програмите си да формират правителство. "Да внимават с тона, защото е трудно да прескочиш яма, която сам си изкопал", призова социалистът.