Петър Илиев е бил номиниран единствено за правосъден министър и никога партията не е обсъждала или предлагала името му за кандидат за премиер. Това заяви зам.-председателят на ИТН Филип Станев пред БНР по повод на твърдения на Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!", както и на Христо Иванов от ДБ, че кандидатурата на Пламен Николов е била решена в последния момент преди ръководството на партията да отиде при президента в петък за връчването на мандата.

"Г-н Николов, който сега е номиниран за премиер, и дано да бъде избран, беше наясно, че ще се занимава с тази дейност 12 дена преди да бъде представена публично тази кандидатура. Прие я с удоволствие и огромна отговорност", обясни Станев и допълни, че подобно говорене обърквало целия процес и разговори.

По казуса от изминалата седмица с искането на "Демократична България" от ИТН да назначи конкретни министри в 3 от министерствата, Станев заяви, че е време "политиката в България да спре да се прави по този пазарски начин и да има договорки". Ако ще маскираме модела на ГЕРБ зад посоката, че сме умни, красиви и че сме градската интелигенция, е грешно, коментира още той.

На въпрос дали крайният подход, който е приела партията - да задава посоката и да иска безусловна подкрепа без компромиси от нейна страна, не е грешен, Станев обясни, че целта на ИТН е да носи пряко отговорността - "за да кажем, когато успеем, че може, а ако не успеем - да си понесем отговорността".

 За ИТН не било проблем да си тръгнат, ако не получат нужната подкрепа, но са категорични, че няма да останат във властта и да преговарят с ДПС или с Христо Иванов.

На въпрос защо не представят списъка с имената си за министри на останалите политически партии, които заявиха, че ще решат финалната си подкрепа от това, зам.-председателят на ИТН бе лаконичен, че отново имало вглеждане в персоните и фигурите, а не върху това, което ще правят тези хора.

"Всички скоро ще видите тези хора и конкретните персони и тогава ще разберете за какви хора става въпрос - с висок морал и отговорност, освен професионалисти", допълни той.

Една от основните задачи на партията обаче ще бъде да редактира Плана за възстановяване в спешен порядък, защото сегашният бил "много зле". Този план не става в сегашния му вариант и трябва да се преработи", заяви Станев.

На въпрос дали партията предвижда кардинални промени в структурата на Министерския съвет, Станев обясни, че е нужна "известна редакция на организационните структури" и допълни, че по отношение на министерствата трябвало да се мисли в посока към тяхната редукция. Партията ще работи активно и за въвеждането на електронното правителство, с което ще се редуцира и чиновничеството, допълни той. Станев коментира и протеста, с който бяха посрещнати на "Дондуков", след като излязоха от Президентството в петък.

„Аз съм за гражданите да протестират, но малко по-цивилизовано, защото ако удариш някого с пълна бутилка с вода, можеш да му изкараш окото. Хубаво е да има протести, именно заради тези от миналото лято вероятно събитията сега са такива, каквито са, но протестиращите в петък бяха една шепа хора, които бяха изпратени там“, каза Станев.