Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че е имал намерението да увеличи средствата на полицаите за труда, който полагат нощем, "но след като направихме 10-процентно увеличение, се оказа, че няма финансиране".

"Продължаваме да търсим финансиране и при първа възможност ще увеличим нощния труд", обеща той пред БНТ.

По неговите сметки 10%-то увеличение се прави на основната полицейска заплата, но тя се формира от още един показател - прослужено време.

"Така реално увеличението става 14%, което на практика не ми дава възможност за финансиране на увеличението на нощния труд", аргументира се министърът.

Полицейските синдикати: 25 ст. за нощен труд е гавра със служителите на МВРРъководството на МВР се отметна от обещаното увеличение, полицаите негодуват

Само преди ден най-големият полицейски синдикат – СФСМВР обяви, че ръководството на МВР дава нов повод за напрежение в системата, като се отмята от обещанието си за увеличение за парите за нощен труд на полицаите.

В края на миналата година за обществено обсъждане бе публикувана заповед на вътрешния министър Младен Маринов, която предвиждаше увеличаване на ставките от 25 ст. на 50 ст. за всеки час нощен труд. Сега обаче на сайта на ведомството се появи нов вариант, според който парите се запазват на сегашните нива – 25 ст. на час.

"От мотивите към заповедта не става ясно защо само за малко повече от 2 месеца ръководството на МВР кардинално е променило решението си. Обяснението е прозаично – няма пари. Но не става ясно къде са изчезнали те от декември досега?", питат синдикатите.

Според тях за повишаване от 25 ст. на 50 ст. на нощния труд на полицаите са нужни около 5 млн. лв. Това е малка сума на фона на бюджета от над 1 млрд. лв., които МВР харчи всяка година. 90% от тях отиват за заплати.

Затова синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви, че проектът ще доведе до социално напрежение в МВР. Той е определен като "гавра и подигравка с интелекта на служителите".