Идеята на ИТН за референдум за въвеждането на президентска република в България не е коментирана с Румен Радев. Това обяви Слави Трифонов на брифинг на партията за допитването до народа и предстоящите избори.  Лидерът на формацията заяви, че познава Румен Радев от авиобазата Граф Игнатиево, а след това му е бил на гости в предаването  му.

„ Не съм се виждал с него от самото начало, когато  встъпи като президент. Идеята за президентска република е наша отдавнашна, като това е най-висшата форма на мажоритарен избор. Той няма никакво участие, гарантирам” ,каза Слави Трифонов.

В началото на брифинга бе представено и социологическо проучване, поръчано от ИТН на френската агенция ИПСОС през немския й офис. До този момент тя никога не е правила проучване  у нас. Според него 87% от българите не вярват на Народното събрание, 70% на Министерския съвет, 66% на прокуратурата.

Най-положителни са били към президентската институция, която има 61% одобрение, а 45% искат разширяване на неговите правомощия. Относно ситуацията преди предсрочния вот, от агенцията са дали, че 6 партии ще влязат в парламента без да се отчита концентрирания вот на ДПС.  Според него ГЕРБ ще имат 25%, ПП – 17,3%, ДБ – 12% , Възраждане – 11,7%, БСП 10,6%, ИТН – 8,5%, а Български възход – 2,8%.

На въпрос какво очакват на предстоящия вот, Тошко Йорданов заяви, че ще се опрат като очаквания на  проучването на социологическата агенция. Ако влязат в следващия парламент Трифонов заяви, че ще направят всичко възможно той да бъде работещ, за разлика от сегашния.  Относно равносметката на Трифонов как ИТН се срина от 23% на 3,8% за година, той отговори:

„Смятам, че промяната в резултатите са свързани с неудовлетворени очаквания, които са ни възлагали хората.  Правим това, което смятаме, че  е редно.  Също така мисля, че много хора гласува антиГЕРБ независимо дали за нас, или нови по-интересни лица, или „Продължаваме промяната”. След като спечелихме изборите и не успяхме да направим правителство, заради отказа на партиите, се появиха нови лица, които явно се сториха по-интересни на хората в лицето на ПП и те обраха голяма част от антиГЕРБ вота ”, заяви Трифонов.

Относно дали ще бъде кандидат-депутат на следващия вот, той отвърна, че все още  не е решил, като има време до реденето на листи.