Шоуменът с афинитет към политиката Слави Трифонов скочи на народните избраници, като ги обвини, че веднага щом бъдат избрани за депутати, се самозабравят, защото се смятали за богоизбрани.

"А те не са - те са слуги на хората и когато го разберат, нашата демокрация ще стане такава, каквато е на една нормална и развита държава", коментира той пред БНР.

Водещият, чието тв шоу разкри как партийната субсидия от 11 лева се надписва и достига до 13,20 лв. на глас., коментира, че не смята това за лична победа.

"Това е битка, която трябва да се води от страна на гражданите", категоричен е той.

Слави Трифонов припомня, че на референдум по темата преди две години и половина са гласували 3,5 милиона души, 2,5 милиона, от които са поискали субсидията да бъде намалена един лев.

"Това, което премиерът е направил - задействал се е след две години и половина. Преди 6 месеца в предаването той каза, че "още утре ще повдигне въпроса". Министър-председателят има сериозно разминаване с представата си за времето", коментира водещият.

Според него всички политически партии са получавали повече пари "абсолютно незаконно" и същевременно са си мълчали.

"Министрите на правосъдието и на финансите говорят глупости, защото или не познават закона, или са некомпетентни, или защото така им изнася", убеден е Слави.

За опасенията, че с лев субсидия на глас, ще се стигне до зависимости на партии към олигарси, той коментира: "Това е все едно – дайте ни вие пари, за да не си ги вземем от олигарси или фирми. Това не звучи ли много неморално? Къде е моралът в политиката? Ти като ставаш политик, основната водеща сила за теб трябва да бъде моралът, а не откъде да намериш пари. Ти трябва да се грижиш за другите, не търсиш собственото си благополучие. В България хората стават политици, за да печелят повече, а трябва да стават политици, за да отговарят за другите".

По думите му, тези пари не са печалба на политиците и не са начин да се обогатяват партиите, а били, защото "суверенът е решил да им даде толкова" и добави, че "ще разполагат с колкото имат. Ще живеят с по 1 лев на глас!"

Ден след предложението за орязването на парите: Патриотите искат 5 лева на гласВладислав Горанов не вижда престъпление в получените от партиите допълнителни пари

Партийните субсидии: Как се движат цифрите през годините?Държавата финансира политическите сили от 2001 година досега – от 1 до 12 лева и надолу

Числото 11 става 1. Борисов в парламента, смъква със закон партийните субсидии"Да видим с един лев как ще се оправят партиите? Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да е било"