Каня официално и за последно на публичен диспут кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив Иван Тотев. Крайно време е да спре да се крие от дебати и да излезе срещу мен, за да дадем отговорите си по проблемите на град. Защото останахме само двамата и вече оправдания - няма. Няма ги платените му проучвания, че Славчо няма да стигне до балотаж, че Тотев ще спечели от първия тур, че ще има пълно мнозинство в Общинския съвет.

Крайно време е за разговор пред пловдивчани, в който да има реално състезание на идеи, конкретни проекти, позиции и политики. Заради липсата на такъв дебат толкова малко хора излязоха да гласуват, а тезата на Иван, че не са го направили, защото са сметнали, че просто всичко в града е наред под неговото мъдро ръководство, е дразнеща и смехотворна.

Аз продължавам срещите си с пловдивчани всеки ден. Разговаряме, коментираме, обменяме идеи. Убеден съм, че те трябва да чуят от нас ясни позиции, отговори и ангажименти, защото така се постига развитие, а не с повтаряне, че „има развитие”.

Време е да сблъскаме вижданията си за местните данъци, за скъпото и често некачествено строителство, включително уличните ремонти, за това защо общината в този мандат практически замрази големи проекти като Асеновградско и Голямоконарско шосе, както и Водния проект, защо не довърши преасфалтирането на Коматевско шосе, което ние започнахме, защо летището има нужда от спасяване, след като общината целенасочено до 2013 г. излезе от фонда за неговото развитие.

Основният въпрос за творците на Пловдив пък е защо Иван Тотев предизвика разделение сред тях след спечелването на титлата „Културна столица”, при това не заради творчески противоречия, а за пари, които потекоха към няколко фестивала на една и съща организация-пришълец. Пловдив – културна столица, изисква план и сериозен ангажимент, както и широка мрежа от международни партньори, а за нищо такова не сме чули.

Категоричен съм, Пловдив не може повече да се управлява на принципа "проба-грешка", а с дългосрочна визия. Без да отричам напредъка с няколко шумно рекламирани инфраструктурни обекта, мисля, че Тотев дължи обяснения в сферата на социалната политика, културата, местните данъци и други. 

Време е за това - мястото са медиите. В изборната нощ по една от тях Иван отказа такъв дебат не на мен, а на водещите, с логиката, че хората можели сами да преценят, а говоренето на една маса било по-подходящо за някаква кръчма или нещо такова. Тази реплика обижда не мен, а пловдивските журналисти, а непокритото високомерие по традиция се заплаща скъпо. Апелирам за бързо преосмисляне на тази позиция и реален дебат по проблемите на града. Останалото е бягство от хората и подменяне на проблемите им. И винаги се наказва.

Още новини четете ТУК