Славчо Атанасов все пак е официалният кандидат за кмет на Пловдив на ВМРО и НФСБ. Това стана ясно преди минути на съвместна пресконференция на партиите в града под тепетата.

Въпреки че до последно имаше индикации от страна на местния лидер на ВМРО Борислав Инчев, че не е имало договаряне между партийните субекти за номинацията на Атанасов, само два часа по-късно председателят на НФСБ Валери Симеонов и зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов си стиснаха ръцете за обща листа.

По отношение на кандидатурата на екс градоначалника Славчо Атанасов за нов мандат, Симеонов поясни, че той е с отлична политическа и обществена репутация.

"Едва ли е необходимо да представим Славчо, който е разпознаваем и една от най-неподправените личности в Пловдив. Изключително деен депутат, направил редица важни законови промени - мълчаливия отказ в администрацията, футболното хулиганство и в много други проекти, важни за обществото. Номинацията му е съвсем естествена, не само заради уважението и популярността му в Пловдив. За мен е чест и благодаря на колегите от ВМРО. Днес правим първата крачка към местните избори и показваме, че Обединени патриоти е проект, който се развива и и в добра кондиция", посочи Валери Симеонов.

Зам.-председателя на ВМРО също се изказа ласкаво за Атанасов.

"С господин Атанасов сме съмишленици от 26 години и това, от което съм се удивявал е широкия спектър на подкрепа от различен тип хора и прослойки в обществото към него. Вярвам в него", посочи Искрен Веселинов.

Кандидат-кметът Славчо Атанасов започна с ударно нападение срещу настоящата власт. Той отправи критиката си към управлението на Иван Тотев по няколко линии - липса на диалог между властта и гражданите, неизпълнени проекти и мними обществени поръчки.

"Сегашното управление тотално игнорираше гилдиите и експертите и се стигна до грешки в градоустройство, затова ще върнем гилдиите. Обществените поръчки - високи стойности, некачествена работа. Ще пращаме всички поръчки в прокуратурата, за да е чисто и прозрачно. Иван Тотев наложи модел "след като се превърнаха в олигарх, всеки може". Това убива вярата в хората. Мога да сменя модела, защото съм го правил. Оставих 40 мил. в хазната и големи проекти. Сега касата е на червено и няма нито един голям нов проект. "Модър-Царевец", "Пещерско шосе", пробивът под Водната палата, Водният проект - всичко това го изготвихме ние и 8 години така и не се направи, провалиха и Транспортния проект", отсече Славчо Атанасов.

Атанасов се зае да изброява какви ще бъдат акцентите в предизборната му платформа, като сред тях открои вече анонсирания приемен ден на кмета, гражданските съвети, както и наблягане върху развитие на градоустройствените проекти в Пловдив. 

"Благодаря за номинацията, за мен е огромна отговорност, тъй като е нужна промяна на Пловдив. Трябва да сменим философията на управлението и модела, а не да заменим един човек с други. Скъсаха връзката с хората гражданите и властта. Ще върнем гражданските съвети искаме управление с открито и човешко лице, приемен ден всеки ден. Ще извършим пълна ревизия на Иван Тотев, ревизия на Пловдив 2019, искаме прозрачност на обществените поръчки и повече правомощия на райкметоете", посочи Атанасов.

Сред проектите, които се нае да реализира са довършване на "Модър-Царевец", увеличаване на зелената система в града, пътна връзка между "Тракия" и "Южен", запазване на Бетонния мост, реализиране на Водния цикъл, пробив под Водната палата, изграждане на 6 градини и ясли във всеки от районните.

Приоритети ще бъдат и определянето на справедливи данъци за всички пловдивчани, гражданските съвети във всеки район, съкращаване на администрацията и оптимизацията й. Всичко изброено е записано в договора за издигането на Атанасов като кмет и той е поел ангажимент да го изпълни. 

Според изнесените данни на днешната пресконференция, социологическите изследвания давали убедителни проценти за Атанасов.  

„Социологията показва, че имаме огромни шансове да спечелим в Пловдив“, посочиха от обединението.

Те обявиха, че все още обсъждат общата им листа за общински съветници и кандидатите за райкметове, но със сигурност ще излъчат единни номинации.