Ръководствата на ДСБ, БЗНС и НПСД са се разбрали за единна регистрация на местните избори. Това каза пред журналисти председателят на ДСБ Радан Кънев.

Общото явяване на Реформаторския блок с единна регистрация на предстоящите местни избори е задължително за доброто развитие на страната, смята Кънев.

На този етап трите партии стигнахме до това съгласие на политическите ръководства, надяваме се, че е въпрос на дни и за останалите две партии да се присъединят, каза Кънев.

По думите му днешната новина не би трябвало да дава "някакъв специален сигнал". При всяко положение волята ни за единна регистрация на целия Реформаторски блок е непроменена, а дори засилена, каза Кънев.

Радан Кънев посочи, че все още не се е виждал с лидерите на ДБГ и СДС Меглена Кунева и Божидар Лукарски, но очаква до дни да се срещнат и да обсъдят общата регистрация.

Според Кънев по-голямата консолидация между формациите в РБ е задължителна. По думите му единството няма алтернатива.
От ДСБ, БЗНС и НПСД, които са част от Реформаторския блок, представиха решението си след семинар за кандидати за кметове и съветници и предизборни щабове от Западна България за местните избори.
Малко след изявлението на Кънев партиите на Кунева и Лукарски разпространиха обща позиция, в която обявеното днес решение на три от партиите в Блока за единна регистрация е провокативно.

"На днешното партийно мероприятие на ДСБ, с участието на НПСД и БЗНС е обявено, за наша изненада, че вече е постигнато съгласие за единна регистрация на три от партиите в РБ. Считаме това за ненужно и провокативно преди обявеното заседание на лидерите на петте партии", се казва в позицията.

В съобщението се казва още, че от ДБГ и СДС от няколко месеца искат единна регистрация на реформаторите за местния вот.
"Несъгласуваната акция, на която сме свидетели, е тревожна и изразяваме силното си политическо притеснение, че е пореден опит за бламиране на Учредителното споразумение и заменянето му със задкулисни договорки, за които СДС и ДБГ не са информирани. За утре, 31 август, са предвидени преговори за единната регистрация и ние приемаме днешния акт като опит за тяхното бламиране", заявяват още от двете партии.

TrafficNews.bg