Вътрешният министър Калин Стоянов проведе работна среща с Н.Пр. Раймунд Фурер, извънреден и пълномощен посланик на Швейцария в България, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Министър Стоянов и посланик Фурер дадоха висока оценка на двустранното сътрудничество в рамките на Българо-швейцарската програма, по която вътрешното министерство и швейцарската страна имат установено успешно партньорство. В новия програмен период, който е до 2029 г., са предвидени за изпълнение допълнителни съвместни проекти.

Посланик Фурер потвърди подкрепата на Швейцария за пълноправното членство на България в Шенгенското пространство. Той сподели задоволство от двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи и в рамките на Българо-швейцарската програма.

Стоянов благодари за последователната подкрепа на Швейцария за присъединяването на България към Шенген. Той посочи, че пълноправното членство остава постоянен приоритет за страната и изрази увереност, че то ще осигури по-добра защита на външните граници на ЕС. Вътрешният министър отбеляза, че България и Швейцария поддържат ползотворно професионално взаимодействие по всички оперативни канали, включително чрез своите задгранични представители.

Двете страни изразиха готовност да продължат активния диалог по всички теми на двустранното сътрудничество, пише БНТ.