"Години наред управляващите подценяват ценното недвижимо културно наследство на Пловдив – уникалните археологически паметници и възрожденските къщи в Стария град. Част от пловдивчани вече пътуват и виждат как в Гърция или Италия хората съхраняват всеки античен камък, за да привличат туристи и да развиват бизнес. В това време в Пловдив археологическите комплекси „Източна порта на Филипопол“, „Небет тепе“ и „Ранно – християнска базилика“ са затрупани с тонове пръст. Реставрацията на Римския форум все още не е започнала, в момента няма дори проект, който да покаже как и с какви средства ще бъдат експонирани останките на древния Филипопол.", коментира Дани Каназирева, която е кандидадът за кмет от Съюз за Пловдив". Ето и цялото интервю с нея по темата. 

В Стария Пловдив има над 20 къщи, които са обследвани и имат официален документ, че са застрашени от самосрутване. Най-ценните къщи обаче са собственост на „Пълдин туринвест“, която се контролира от собственика на панаира Георги Гергов. От всичките къщи на фирмата, само една е възстановена и отворена - Домът на младоженците. Всички други къщи - паметници на културата, са затворени. Каблешковото училище беше съборено преди няколко години, а изкопът е засипан с пръст и изоставен.

„Съюз за Пловдив“ предлага създаването на специално общинско звено от специалисти, което да отговаря за опазването и съхранението на културно-историческото наследство. Предвиждаме ремонт и реставрация на къщите в Стария град, изготвяне на проект за реставрация и експониране на Източната порта, проектиране на пл. „Централен“ и експониране на Римския форум, довършване на Одеона.

TrafficNews.bg