В последните дни сенки от миналото, които окупираха надпреварата за кмет на Пловдив, започнаха да разпространяват откровени лъжи за данъците в града ни – кой, как и кога ги е вдигнал и кой и как ги е гласувал. Единствената опорна точка на един бивш кмет е, че щял да върне данъците на нивата от времето на неговия мандат.

Случайно пропуска да спомене такса смет, най-високият „данък“, както повечето хора го наричат, който и по негово време беше далеч по-висок от други областни градове. Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“ остро осъждат тези манипулации,които се разпространяват и от кандидати, и от техни представители в медиите и социалните мрежи. Лъжите са две: че при бившия кмет всички данъци и такси били ниски и че Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“ са гласували за увеличението им в този мандат.

Ето каква е истината в цифри:

Такса смет при Славчо Атанасов – 5,5 промила.

Такса смет при Иван Тотев – 5,3 промила.

Предложението на „Съюз за Пловдив“ пет поредни години – 3,7 промила, размерът във Варна.

Именно при този бивш кмет парите за чистота се увеличиха почти двойно и стигнаха огромната сума от 30 милиона лева, а наследникът му не направи нищо, за да започне да се събира по-малко.

И двамата, и бивш, и настоящ, направиха боклука „златен“, за да има пари за политически приятели и осигуряване на коалиционно мнозинство в Общински съвет.

И при двамата данъчната оценка на имотите ни не спираше да се увеличава. Така дори и данъкът да остава непроменен като размер, реално плащаме на общината много по-висок данък сгради.

Първата лъжа не издържа проверката на фактите.

Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“ никога не са подкрепяли увеличение на данъци и те го знаят, а напротив, са единствените в Общински съвет, които от 2010 г. до сега, всяка година внасят в законовия срок и в законовата форма предложения за пълна ревизия и намаляване на данъците в Пловдив и то с ясни аргументи – надписват се сметките на хората, калкулират се разходи, които реално не се извършват, а хората ги плащат.

За  данък МПС, който беше увеличен 2012г. е същото. Още през 2013г. „Съюз за Пловдив“ единствени внесоха пълен анализ, съпоставка с данъка в София и по-високите нива в града ни, и предложение за намаляването му отново с ясни аргументи „високите нива на данъка ще доведе до пререгистрация на автомобили извън Пловдив и спад в приходите“.

По това време основна грижа на този бивш кмет беше кога и какъв ведомствен апартамент ще му дадат в София вече като депутат. „Съюз за Пловдив“ внесе повторно предложението си и през 2014г. Връщайки се от София, две години по-късно, вече сложил костюма като кандидат за кмет, възползвайки се от чуждия труд, през 2015г. този бивш кмет започна да събира подписи срещу данъците, знаейки много добре, че няма да има резултат, защото го прави извън срока по закон и не в предвидената форма.

Втората лъжа също не издържа проверката на фактите. Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“ призовават пловдивчани: нека не позволяваме да бъдем лъгани по толкова недостоен и елементарен начин.

„Не си служим с обиди и лични нападки, винаги залагаме на фактите и експертизата в нашите позиции, но няма да позволим на никой да сипе лъжи и да клевети върху името на „Съюз за Пловдив“.

Истината е лесно проверима и тя трябва да достигне до всеки пловдивчанин, който не иска да бъде управляван от манипулатори. 

TrafficNews.bg