Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че с по-малки партийни субсидии ще се правят по-скромни предизборни кампании, ще се свият разходите за семинари, а за и други партийни инициативи.

"Едно е да правиш популизъм на гърба на партия, друго е да я правиш на гърба на държавата… Намаляването на субсидията на партиите ще наложи Сметната палата и други институции да работят много по-усилено, за да се предотврати намесата на лобисти и спонсори в работата на партиите", настоя той.

Дончев обяви, че намаляването на партийната субсидия ще бъде разглеждано с предложенията за намаляване на ДДС за хляба.

По думите му ако безплатната детска градина бъде въведена, това ще бъде форма на ранно обхващане на децата, особено от малцинствените групи, които впоследствие ще продължат образованието си.

"Въвеждането на диференцирани ставки на ДДС, обаче, открива огромни възможности за злоупотреба и са много трудни за администриране, затова е твърде вероятно ГЕРБ да отхвърли предложението за диференциация на ДДС на хляба", посочи Дончев и допълни, че това не е окончателно и тепърва ще се водят разговори по темата.

"В Патриотичния фронт има много силна вътрешна комуникация, но каквото и да си говорят вътре, има общ консенсус, че тази коалиция трябва да работи. Ако ВМРО поиска преразглеждане на споразумението – няма нещо, което да не бъде преразглеждано, но аз лично бих приел разговори за това дали пакетът приоритети трябва да бъде обогатен с някакви предложения, а не непрекъснато да си мерим резултата", коментира вицепремиерът патриотичните битки.

Снимка: БГНЕС

Партийните субсидии: Как се движат цифрите през годините?Държавата финансира политическите сили от 2001 година досега – от 1 до 12 лева и надолу

Числото 11 става 1. Борисов в парламента, смъква със закон партийните субсидии"Да видим с един лев как ще се оправят партиите? Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да е било"

Първата работа на Пеевски: Готви закон за по-ниско ДДС върху хлябаТой и Цонев мислят и за сваляне на данъците за книгите и нови детски градини