"Почтен и решителен, скромен и всеотдаен, застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели най-важната си битка за свобода: положи здравите темели за свободата на България. Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на Дянока и кои са имената на другарите му, но за нас - потомците му, най-живият спомен за Апостола се крие в думите, тефтерчето и писмата му. 151 години след гибелта на Левски словото му продължава да носи своя огромен морален заряд, в който откриваме нашия общ морален дом. Апостолът не празнословеше, не обещаваше излишно, но навсякъде го слушаха притихнали, защото думите му бяха истински, силни и разбуждащи. Понякога горчиви, но винаги необходими - и тогава, и сега. Защото всяко поколение води своята борба за справедливост", каза в словото си президентът Румен Радев по време на честването на Васил Левски в София. 

"В оскотялото ни време на ротации на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен. Но макар и недостижим, той никога не крачи самотен. Милиони българи продължават да отстояват идеалите на Левски тихо и упорито, и именно тяхната мълчалива сила възпира онези, които в амбициите си да се приравнят с Апостола, опитват да го принизят до себе си. Пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела", добави той.

"Тази игра на думи беше много неподходяща днес", коментира от своя страна пред журналисти премиерът Николай Денков след словото на президента Румен Радев по време на възпоменателната церемония по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Държавният глава заяви, че "в оскотялото ни време на ротация на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен".

"Ако се върнем 151 г. назад ще видим, че принципите, които Левски казва, че трябва да спазваме, са били изключително неочаквани за неговото време. Това е било времето на монархиите, на народи, които се опитвали да владеят други народи. Помислете за това, което чухме като негови цитати тази вечер - равенство, свобода, европейско развитие. Нищо не се е променило. Просто още не сме там, където той е искал да бъдем", подчерта Денков, цитиран от БТА.