Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарната група на БСП за България. Това са вторите разговори днес, след като по-рано „Има такъв народ” проведе среща с Радев, а ГЕРБ отказаха консултациите.

 „Предизвикателствата пред страната няма смисъл да ги говорим – всички ги знаем, но предстои да работим усилено върху това, което сте заявявали – смяна на управленския модел, справяне с корупцията, социални проблеми, както и неравенствата на български граждани.

За да се получи всичко това е нужно ефективно и отговорно правителство, което да се опре на широка подкрепа. Конфигурацията на парламента посочва, че от БСП зависи това правителството да има широка парламентарна подкрепа  - не само математическа, а и идейна”, обърна се Румен Радев към Корнелия Нинова. Той поздрави БСП, че са решили да участват в диалога за съставянето на правителство, като е важно да се формират около ясни приоритети.

„Знаем всички последствия, ако не се състави правителство и отидем на нови избори. Толкова  са много и важни  задачите. Целта е съставяне на правителство и мисля, че БСП може да постави  ясни приоритети и да се стигне до консенсус”, каза още президентът.

 Лидерът на БСП заяви, че България е изправена  пред предизвикателства – икономически и социални  след последствията от ковид кризата.

Най-важните неща са актуализацията на бюджета, както и Планът за възстановяване.

„Имаме много приоритети, важно е  да мислим държавнически и да съставим кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт. Различното е, че колегата от първата партия – ИТН проявиха желание за разговори. Доволни сме, че те вече не ни слагат в графата на партиите на статуквото, с което ние не бяхме съгласни и се доказахме, че се борим срещу модела ГЕРБ”, каза Нинова. Тя заяви, че след разговорите с ИТН в събота, ще отнесе въпроса към Националния съвет на партията за продължаване на преговорите.

„Българските граждани може да разчитат на БСП за разум и надпартийно мислене. Ако не се стигне до реализация на кабинет с първите две партии, ние имаме политическо решения БСП да опита да съставим кабинет, ако ни връчите третия мандат”, каза Нинова.