Президентът Румен Радев беше домакин на традиционния прием на ръководителите на дипломатическите мисии у нас. Радев определи 2023 като година на предизвикателства - сред тях продължаващата втора година опустошителна война на Русия срещу Украйна:

"Всеки ден от тази война е заплаха за глобалния мир, сигурност и икономическо развитие. Светът навлезе във фаза на големи, икономически социални и - мога да кажа - технологични сътресения. Дезинформацията, рисковете, свързани с използването на изкуствен интелект, климатичните аномалии и природни бедствия, демографията - всички тези предизвикателства поставят човечеството пред много нови изпитания и решението е в нашите колективни усилия", каза Радев.

По негови думи сред стратегическите приоритети на България остават членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в Еврозоната, предаде БНР.

"Аз очаквам, че България ще продължи да дава още по-голяма добавена стойност в процеса на изработване на общите позиции в ЕС и НАТО, в ООН. Но също така очаквам ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила и че не може повече България и Румъния да бъдат извън пълноправното Шенгенско пространство при положение, че са изпълнили всички необходими критерии и условия", каза още президентът Радев.