Описано е в Конституцията какво следва, ако БСП напусне коалицията. БСП ще намери такава формулировка хем да не носи отговорност, хем да остане в коалицията, заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Пловдив.

Той заяви, че е много важно да се чуят дебатите на политическите сили, с които те ще вземат своето решение.

„Много е важно да се има предвид мястото на България, да се отчете голямата българска диаспора в Украйна, като се запази разумът във взимането на решенията”, каза президентът.

Относно фразата на Радев за „политическите шарлатани”,  той каза, че е визирал политици, които явно нямат свое мнение по въпроси.

„В първите часове на войната събрах управлението на страната и осъдихме агресията на Руската федерация в Украйна. Ние сме лоялен член на НАТО и ЕС и сме солидарни с нашите партньори. Имам чувството обаче, че много хора говорят  без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори  кажат - не предоставяйте оръжия на Украйна, те ще кажат– да, не трябва. Ако кажат предоставяйте, те почват да говорят точно това. Има хора, които настояват постоянно за оръжия за Украйна.

За разлика от нашите партньори,  ние сме много близо до конфликта, имаме реална граница с Русия в Черно море, имаме диаспора в Украйна. Не сме много по-зависими от руския газ от една Испания, където разчитат на 6% от него”, каза Радев. Той допълни, че трябва всички в процесите на взимане на решение да отчитат защитата на нашата страна. Какво е състоянието на изтребителите ни, кой ще пази небето ни, радарната система дали функционира и докога нашите съюзници ще са тук с военна техника.

„Да отговорят на тези въпроси. Ако не ги знаят – ще постъпят невежо, ако ги знаят – ще бъде безотговорно”, каза Радев.