Корупцията не е само злоупотреба с обществени средства, тя подкопава държавния суверенитет и националните интереси, ограничава възможностите за развитие и лишава гражданите от сигурност и просперитет. Това заяви президентът Румен Радев по време на Втората среща на върха за демокрация, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Форумът се провежда във формат видеоконферентна връзка, а българският държавен глава е поканен за участие от президента на САЩ Джо Байдън. Тази година събитието се домакинства от САЩ, Коста Рика, Нидерландия, Република Корея и Замбия.

В рамките на националното изказване Радев открои редица рискове пред демократичните принципи и международния правов ред, произтичащи от войната между Русия и Украйна. Войната застрашава жизненоважни социални и икономически приоритети, както и сигурността, каза той и изтъкна необходимостта от ефективно сътрудничество между демократичните държави, особено в контекста на противодействие на корупцията.

Президентът подчерта ръководната роля на България в тематичната работна група, фокусирана върху ролята на антикорупционните политики, която беше създадена в рамките на Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Първата среща на върха за демокрация през декември 2021 година. Румен Радев допълни, че в тази насока България е изградила партньорство с други държави, както и с представители на гражданското общество.

Предприетите действия от служебното правителство в борбата срещу корупцията и подготвените законови промени, включващи важни антикорупционни мерки, като реформиране на КПКОНПИ и осигуряване на механизъм за независимо разследване на престъпления, извършени от висши прокурори в съответствие с практиката на Европейския съд по правата на човека, също бяха отбелязани от президента. Държавният глава посочи, че 48-ото Народно събрание вече е приело нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващия информация за нередности, както и важни законодателни промени за укрепване на административния капацитет на действащата в България Европейска прокуратура и за въвеждането на съвременни технологии в съдебната система.

Във Втората среща на върха за демокрация покани за участие са изпратени до около 120 държави и организации. Лидерският сегмент на форума е в рамките на пет тематични пленарни сесии, които ще започнат след отправянето на кратки приветствия от държавите домакини. Срещата на върха ще завърши с приемане на декларация, посочват още от прессекретариата на президента.

Правителството президента на САЩ Джо Байдън иска да използва двудневния форум във Вашингтон, за да насочи усилията към това "технологиите да работят за, а не против демокрацията", каза висш американски служител, пожелал анонимност, предаде Асошиейтед прес. По думите му американското правителство се е споразумяло с 10 държави за принципи, от които да се ръководят властите при използване на технологии за наблюдение. Пакистан обяви снощи, че няма да участва в тазседмичната Среща на върха за демокрация - ход, който отчасти се разглежда като опит на обеднялата ислямска държава да успокои дългогодишния си съюзник Китай, който не е поканен.