Днес започват консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените групи в 46-ото Народно събрание за съставяне на нов кабинет. Те се осъществяват, преди държавният глава да връчи мандат за съставяне на правителство.

Консултациите стартират в 9:00 ч., а последователността на срещите е спрямо голямата на представителност в парламента.

Първи ще бъдат „Има такъв народ“, следват ГЕРБ, БСП, "Демократична България", ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Междувременно от „Има такъв народ” започва срещите за търсене на подкрепа за следващо редовно правителство. Първата е днес от 15,30 часа с "Демократична България". Срещата ще бъде в сградата на парламента.

От "Изправи се БГ! Ние идваме" обявиха, че срещата с партията на Слави Трифонов ще е в събота от 11,00 часа, а с БСП ще е от 14 часа, обяви председателката на левицата Корнелия Нинова.

„Ние сме готови за диалог и смятаме, че в тази ситуация разговорите между парламентарните групи са необходими, дори и задължителни, за да намерим най-верния път. Излъчваме контактна група, приехме я сега на парламентарна група. Ще участваме в тези разговори по покана на “Има такъв народ”, написа във Фейсбук Нинова.

От ДПС все още не са обявили дали са получили покана, а от ИТН са категорични, че няма да търсят за диалог единствено ГЕРБ.