Президентът Румен Радев връчва третия и на практика последен проучвателен мандат за съставяне на правителство днес. Той ще бъде получен от БСП и веднага ще бъде върнат, поне такава е заявката на социалистите.

Какво обаче следва? Вече е сигурно, че отиваме на извънредни избори, които най-вероятно ще са на 4-ти или 11-и юли. Датата зависи от указа на президента, с който ще разпусне Народното събрание. Ще бъде назначен и служебен кабинет.

Така за първи път в съвременната история на България парламентът няма да успее на излъчи свое правителство.

Междувременно при президента започват консултациите за новия състав на Централната избирателна комисия. Държавният глава събира парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с техните номинации. Самите изслушвания започват в ранния следобед днес. 

Новият състав на ЦИК ще бъде с 15, вместо с досегашните 20 представители. ГЕРБ получават 4 места. Партията на Слави Трифонов и БСП ще имат по трима представители. Следват ДПС и „Демократична България” с по две места и „Изправи се! Мутри Вън!” - с един представител. 

Припомняме, че 45-ото Народно събрание направи спешна ревизия на Изборния кодекс.

Бойко Борисов: Не ни е страх от служебно правителство, но без Народно събрание няма пари, здраве и законностЛидерът на ГЕРБ призова да няма провокации