11 пъти заедно с вас сме печелили изборите. Три пъти имаше служебно правителство. Нас не ни е страх от служебно правителство - да, може да не са честни, да не са способни, но нас не ни е страх. Но без Народно събрание не може да се обявява извънредно положение, ако пандемията на есен нарасне, а такива индикации има. Не могат да се взимат заеми, не може да се приемат антикризисни мерки, не могат да се удължават срокове за данъци, ТЕЛК и т.н. Ако се открие лечение или ваксина, без НС не може да се сключви споразумение. Без НС няма да може да се актуализира бюджета, да се направят плащания към бизнеса и хора. Няма да има бюджет за 2021, не могат да бъдат изплатени всички помощи, обезщетения, няма как да има промени в данъчните закони и тн. 

С тези гръмки думи премиерът Бойко Борисов се изправи пред партийния елит на ГЕРБ на днешната извънредна Национална конференция на партията. Това се наложи заради турбуленции във властта и протестите.

„Моля тези, които правят провокациите, да не ги правят, защото няма нищо по-добро от демокрацията и хората да могат да изразяват своята вола - хубава, лоша - това е наше прави и затова сме се борили. През 90-та, когато партията на Радев управляваше, такова нещо не можеше да има. Ние не ходихме на пречим на пленуми и на Бузлуджа. На протеста на БСП имаше маса руски знамена, не видяха ли какво се случи на протеста в Русия, как полицията се разправи с тях? На други протести бяха с Американски знамена, други Европейски знамена - не видяхте ли в щатите как се разправиха, в Берлин? Който ме познава, знае, че съм добър човек - проверяван съм многократно“, посочи Борисов.

По думите му ГЕРБ няма нищо общо с избора на главния прокурор Иван Гешев.

„Усещам напрежение в обществото не заради несвършената работа, а заради чувството за справедливост. Най-лесно е да ни атакуват, че имаме отношение по избора на главния прокурор. Единственото, което не сме направили е, че не сме издигали кандидатура за главен прокурор“, категоричен бе Борисов.

Борисов посочи, че не случайно е избрал днес мястото на срещата – София Тех парк, където е поместен най-мощният суперкомпютър на Балканите. Той припомни и други постижение, като свалянето на контрабандата под 3%.

„Преди нас нямаше какво да блокират, сега могат да отидат да си играят в метрото и само след няколко дни ще пуснем третия лъч на метрото, още 8 спирки - да има какво да спират и да блокират. Много пъти сме говорили за нашите успехи и затова, което сме направили. Най-важното обаче е, че когато вече финансовата криза успяхме като партия и като правителство да запазим държавата, последните 3 години да вдигаме БВП с милиарди. Много усилия вложихме - почти равни с Естония сме за най-малък външен дълг, нали тези млади хора трябва да ги плащат после тия пари?“, посочи Борисов.

Той не пропусна да спомене и здравната криза, но си постави положителна оценка.

„Ние се справихме най-добре и с пандемията - най-бързо, най-точно и да защитим здравето и икономиката. И болниците устояха. Затова и толкова много заложихме на възнагражденията на хората на първа линия. По същите причини увеличихме и учителските заплати“, посочи Борисов.