Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново.

"Денят за връчване на мандат за съставяне на правителство ще бъде ясен когато партиите гарантират, че са постигнали резултат", каза Радев. 

Пожеланието му към новия кабинет беше: той да отговори на високите очаквания на българските граждани.

По думите му партиите трябва да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, обединено от такива приоритети и цели, че те да бъдат в интерес на българските граждани.

Денят ще бъде ясен, когато партиите гарантират, че са получили резултати, категоричен беше Радев.

Той коментира и предложението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.

"Мисля, че мотивите на служебните министри бяха в защита на върховенството на правото, докато решението на ВСС беше в защита на статуквото, което е отхвълено отдавна от българските граждани", категоричен беше държавният глава, предава БНТ.

Според него това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна и трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система.

Президентът Румен Радев е във Велико Търново, защото участва тази вечер в тържествената церемония по връчване на дипломите на курсантите от випуск 143-ти "Георги Стойков Раковски" на Националния военен университет "Васил Левски".