В края на април, след бурна обществена реакция, премиерът Бойко Борисов нареди Стратегията за детето да бъде спряна, изтеглена и преработена от социалното министерство.

Проектът предизвика изключително сериозни дискусии, като на бунт срещу документа скочиха не само родители, но и Църквата.

20 български града (София, Пловдив, Варна, Бургас, Добрич, Стара Загора, Благоевград, Шумен, Враца…) въстанаха срещу проекта, който предвиждаше отнемането на дете, ако то живее в бедно семейство и прехвърлянето му при приемни родители, които да се финансират от държавата.

Недоволството им бе породено и от текстовете за въвеждането на забрана за телесно наказание над децата и ефективна система за наблюдение и изпълнение на тази забрана.

"Национална стратегия за детето няма… На социалния министър Бисер Петков възлагам сутрин като стане, обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма", обяви днес, по време на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов и продължи:

"Не на стратегията 2019-2030 г. Това е стратегия, която е няма. Много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето. Такава стратегия няма. Защо продължават да лъжат не знам. Такава стратегия няма, тя ще бъде сложена и приета едва когато мине през всички обсъждания. Да са сигурни хората, това са спекулации, че ще дойдат и ще ти вземат детето и ще го дадат някоя друга брачна двойка. Целта на стратегията е да защити тези деца, които са попаднали в такива семейства", подчерта министър-председателят.

Преди ден и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова отхвърли опасенията на родителите, че в оттегления проект за Национална стратегия за детето има заложени текстове, в които се предвижда отнемане на деца по норвежки почин.

Тя призова обществото за спокойствие, защото разпространената информация в социалните мрежи била фалшива новина.

Лилова увери, че не се подготвя документ, който да цели отнемането на деца от родителите. Нещо повече, според нея такъв нямало да има никога у нас.

Родители от Пловдив и още 20 града: Децата да остават на родителите, НЕ на отнеманетоПремиерът е разпоредил да се спре работата по документа

Бисер Петков готов на преговори: Ще редактираме стратегията за детето до компромис!Социалният министър е категоричен, че Националната стратегия за детето трябва да бъде приета

Родители притеснени - нов проект за закрила на детето ще измести ролята имПредложената Национална стратегия за детето 2019-2030 съдържала притеснителни текстове. Протестиращи настояват за пълна промяна

Бойко Борисов нареди: Спирате работата по проекта на Стратегията на детето!От МТСП твърдят, че целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства