Конституция на Република България, чл. 47.

(1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.
(5) Условията и редът за ограничаване или отнемане на родителските права се определят със закон.

Една национална стратегия е на път да промени малко или много правилата на играта, а родителите се притесняват, че чрез нея ролята им ще бъде изместена от институциите и децата ще загубят уважението си към родителя.

Затова и десетки от тях се събраха под прозорците на Министерството на труда и социалната политика и настояха предложената Национална стратегия за детето 2019-2030 не просто част от нея да бъде редактирана, а целият документ да се промени напълно..

Родителите се опасяват, че нищо в стратегията не е конкретно, документът е изграден “на тъмно” и без ясни критерии. Освен това, според протестиращите стратегията противоречи и изцяло на чл. 47 от Конституцията.

Родителите смятат, че стратегията поставя всички родители под общ знаменател. Според тях институциите изместват ролята им и вменяват на децата, че “родителите нямат право да нарушаваме техните права”, както коментира пред TrafficNews организаторът на протеста Савина Хаджийска. По думите и това поставя децата в опасна ситуация, в която родителите вече няма да могат да помогнат на собствените си деца.

“Ние не подкрепяме “шамареното право”, но авторитетът на родителя не бива да се уронва в очите на децата. Стратегията разглежда родителя като потенциален нарушител на правата на детето. Искаме този документ да се промени изцяло”, заяви още Хаджийска.

На протеста не присъстваха само родители. Иво е 22-годишен младеж, който учи във Великобритания. Желае да се върне обратно в родината си и да се развива в България. Един ден мечтае да създаде семейство в собствената си страна.

“Това, което ме притеснява е сериозният контрол, който ще се прилага върху всички семейства и не става дума само за деца в риск. Ще бъде създаден Ювенален съд, който да решава какво ще бъде бъдещето на децата и то без участието на традиционния съд. Родителят там няма да е невинен до доказване на противното, а обратното - виновен, ако не се докаже друго. Това е недопустимо.”, коментира Иво.

Според него много от разпоредбите са крайни, а Иво не е единственият, който смята така. По думите на протестиращите Националната стратегия съдържа много неясноти - трябва да се рамкира какво насилие ще се смята за крайно. Стратегията съдържала много вратички, тъй като тормозът не е дефиниран по никакъв начин.

Протестиращите твърдят, че една от най-скандалните точки в документа е отнемането на дете, ако то живее в бедно семейство и прехвърлянето му при приемни родители, които да се финансират от държавата.

Според тях абсурдът идва от там, че детето се извежда от семейната си среда и за отглеждането му се финансира друго семейство. Предложението им е вместо това държавата да подпомага социално слабите семейства и да прехвърля въпросните финансови средства към тях, защото в противен случай извеждането на детето вреди на самото дете.

“Нашите деца имат нужда от ясна държавна визия за по-добро съществуване. Считаме за неприемливи сегашните текстове. Изработването на проекта е забулено в мистерия. Все още нямаме отговор кои са авторите му. Има обезпокояващи неща в текстовете”, коментира още Савина Хаджийска.

Протестиращите се опасяват и от момента с финансирането, тъй като освен чрез евросредства, проектът ще бъде финансиран и от заинтересовани донори. Родителите настояват много ясно да се обясни кои са заинтересованите страни, за да се изградят съдилищата и службите, касаещи децата.