Полицията в Пловдив не е ограничила правата на кандидат депутати или активисти на политически партии да агитират, както и да участват в избори. Това обявиха официално от ОД МВР под тепетата, след публикация на TrafficNews.

Преди дни ви съобщихме, че кандидат депутат от ПП ГЕРБ е бил викан в Шесто районно, като визитата е била свързана с изборите. Кольо Костов  ще представлява интересите на Столипиново.Той е под номер 22 в листата, а от 10 години е активен член на политическата партия.

В понеделник, точно в 15:00 часа Костов се яви в районното, където по думите му е накаран да подпише декларация, че „няма да се занимава с избори”.

Абсурд! Полицията в Пловдив иска от кандидат-депутат от ГЕРБ да не се занимава с…избориМетодите на Бойко Рашков вече са от отказали един от листата на партията под тепетата

След сигнала от Кольо Костов до медията ни, наш репортер потърси ОД МВР, за въпросните „повиквателни” и протоколи.

Според областната дирекция съставянето на предупредителни протоколи е рутинна, превантивна дейност на полицейските служители, определена съгласно Закона за МВР.

„На практика тази процедура се прилага при наличие на информация за извършване на всякакъв вид нарушения, а в конкретния случай –свързано с избирателните и политически права на гражданите. Предупредителният протокол не води до ограничаване на правата на хората и в текста му не фигурира забрана за политическа агитация или участие в избори. Гражданите, които не участват в осъществяване на неправомерни дейности, не би следвало да се притесняват да го подпишат. В случая цитираният партиен представител е отказал да удостовери с подписа си отправеното полицейско предупреждение”, се казва в позицията на ОД МВР.

От ръководството допълниха, че се полагат максимални усилия за провеждането на демократичен и честен вот. С приоритет се проверяват сигнали и данни за подготовка на изборни нарушения, независимо от представителите на коя политическа формация.

„Като част от предварителните мерки, за беседи в сградите на полицията са призовани граждани, разполагащи с полезна информация за евентуални нарушения при предстоящите избори. Предупредителни протоколи са издадени на тези, за които са постъпили данни, че ще участват в нарушения на чл. по чл. 167 и 169 от Наказателния кодекс. При събиране на достатъчно доказателства за незаконосъобразни действия, спрямо всеки извършител ще бъде взето отношение по съответния ред. МВР работи по всеки един сигнал, без значение за коя политическа партия се отнася, като законът се прилага еднакво за всички”, допълват от полицията под тепетата.

От Областната дирекция на МВР обаче не отговориха на зададените от нас въпроси, колко общо представители на политически партии или активисти са били викани в районни управления и от кои партии са те.