Кандидат за депутат от ПП ГЕРБ– Кольо Костов бе повикан спешно от служители на Шесто районно. Той е бил призован да се яви в сградата на полицията този следобед, само няколко часа след като листата на ГЕРБ бе регистрирана в РИК.

Костов  ще представлява интересите на Столипиново.Той е под номер 22 в листата, а от 10 години е активен член на политическата партия.

Още в 15:00 часа Кольо Костов пристигна в районното. Той бе убеден, че е повикан заради кандидатурата му за депутат и партията, която ще представлява на предстоящия вот.

„Повикаха ме и ме попитаха дали съм активен член на ГЕРБ, ще агитирам ли и дали ще се занимавам с избори. Попитаха ме дали ще купувам гласове, аз и моите близки. Казах им, че не продаваме, нито купуваме гласове. В рамките на закона аз имам право да агитирам, член съм на ГЕРБ, активист  съм, а и съм в листата за депутати. Според мен това, че съм от ГЕРБ, е в основата на тази среща в районното. Преди няколко дни бяха викани и мои близки, също активисти на партията. Те ми помагат за кампанията, с агитационните материалите, изборите и са застъпници. Членове са на партията. Те са били карани да подписват протоколи, че няма да се занимават с избори”, каза Костов пред наш репортер. Той бе категоричен, че няма да бъде изплашен и ще продължи да упражнява правото си да участва в изборите като кандидат депутат.

Не така обаче изглеждат нещата при друг представител на партийната листа под тепетата – Шенков Пъздъров. Той също е бил викан в районното. Моделът Бойко Рашков обаче явно го е разколебал да участва на тези избори.

„Индиректно заяви, че е бил в Шесто районно. Явно визитата му е повлияла, тъй като днес ми заяви, че възнамерява да се откаже, тъй като ще пътува в чужбина”, заяви кметът на район „Източен” и председател на ГЕРБ в района Иван Стоянов.

Той също пристигна пред сградата на Шесто районно, за да подкрепи съмишленика си.

„С изненада научих, че са викани хора от района. Като кмет, хората първо към мен се обръщат. В рамките на закона всеки има право да агитира. Това е конституционно право на българите. Ние никога не сме дръзвали да извършваме престъпления, дори апелираме да се подават сигнали срещу подобни действия. Притесненията ми са , че се създава страх у хората, нарушават им се правата да агитират и убеждават. Ако има нарушения от гражданите или от органите, то ние ще постъпим равно към едните и другите и ще подадем сигнали до прокуратурата. Много наши членове и симпатизанти са викани в районните управления”, каза пред Шесто районно Иван Стоянов.  

На практика с тези машинации се нарушава Конституцията и правото на гражданите да избират и бъдат избирани за държавни ръководни постове. Още повече това се прави през структурите на Министерството на вътрешните работи.

Сигнали за подобни сценарии имаше и при предишните парламентарни избори. Кметове и кандидат депутати от ГЕРБ подаваха сигнали, че са арестувани, водени в районните управления и тормозени. И ако през юли гласувахме само за парламент, този път освен депутати, ще избираме и президент. А настоящият президент, чието назначение всъщност е МВР- министъра , също е сред претендентите. Така , че залогът е двоен. 

За какво е бил повикан Кольо Костов и има ли други представители на политическите партии, викани в структурни звена на МВР? Какво се иска от кандидат-депутатите и не е ли в разрез това с Изборното право? На тези въпроси медията ни ще потърси отговорите от ОД МВР-Пловдив!