От днес в МВР работи открита денонощна линия за приемане на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на министерството в изборния процес. Създадена е организация за подготовката и произвеждането на избори за общински съветници и кметове и на национален референдум на 25 октомври 2015 г.

Утвърден е План за дейността на структурите във вътрешното ведомство с цел гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на избори за общински съветници и за кметове.

Съвместно с Прокуратурата на Република България и Държавна агенция „Национална сигурност“ е създадено Национално междуведомствено звено под ръководството на Борислав Сарафов – заместник на главен прокурор при ВКП. В състава му са включени главният секретар на МВР гл.комисар Георги Костов, представители на ГД „Национална полиция“, ДАНС и прокурори от ВКП. Сформирани са информационни групи в главните и областните дирекции за осъществяване на ефективен информационен обмен в процеса на изборите.

От днес, 15 октомври, със заповед на министър Румяна Бъчварова, стартира и работата на открита денонощна линия в МВР. На тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

За осигуряване на пожарната безопасност на местата, свързани с подготовката и произвеждането на изборите, до този момент служителите са проверили общо 2 725 обекта, в т.ч. и избирателни секции. В 544 от сградите са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, за които са разписани и връчени писмени разпореждания. Съставени са 5 акта за установени нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg