Организацията на Лотар Демезие - един от най-влиятелните немски политици праща свои наблюдатели за вота в Пловдив. Причината - случилото се в Пловдив на местните избори през 2011 г, на което представителите на една от най-големите немски неправителствени организации - "Инфраню", са били свидетели.

"Надявам се на тези избори да не се повтори това, което видяхме през 2011 година в Пловдив. Ние бяхме както в центъра на града, така и в районите със смесено население. Нашата организация сега ще следи изкъсо и много строго хода на изборния процес в Пловдив и ако има нарушения, ние ще ги хванем", категорично заяви пред медиите в Пловдив комисар-коордианторът на "Инфраню" за България Детлеф Кухенбекер.

Неправителствената организация „Инфраню“ следи от години политическите процеси и у нас, и от 2007 г. наблюдава картината в Пловдив. Кухенбекер е водещ специалист в сферата на политическите и бизнес консултации. Председател на „Инфраню“ е д-р Лотар Демезие – политикът, подписал договора за обединението на Германия с Хелмут Кол. Демезие е смятан и за духовен баща на Ангела Меркел, започнала кариерата си като говорител именно на правителството му.

"В Германия купуването на гласове това се приема дори като проява на безчестие и такъв модел е немислим и не работи. Ние имаме други виждания и методи как да променяме мненията на гласуващите  - с думи, с идеи, чрез убеждение и контакти, правим дебати, но категорично парите не играят. Освен че е забранено от закона, в съзнанието на самите хора това е крайно недостойно", посочи Детлеф Кухенбекер.

Той призна, че една от сериозните причини хората да продават гласа си е бедността, но в същото време бе категоричен, че това, освен че е нарушаване на правото на избор, не би решило и проблема с бедността. Политиците би следвало вместо да купуват, да работят в това общината да се развива, за да се преодолее този нисък праг на бедност", посочи немският специалист.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg