По 50 лв. на калпак раздава „Протестна мрежа”, за да събере участници в протеста „против” главния прокурор Сотир Цацаров и „за” съдебната реформа на правосъдния министър Христо Иванов. За спешното набиране на платена масовка за мероприятието, планирано за следващия вторник, съобщи ПИК, цитирайки свои източници близки до организаторите.

Причината за отчаяния ход бил организационната немощ, която е обхванала групата за натиск със затихващи функции. Фактът, че „Протестна мрежа” не може да събере повече от  две дузини хора и затова трябва да плаща за митингуващи лъснал на конспиративна среща между активисти от организацията и марионетките на Иван Костов Радан Кънев и Атанас Атанасов-Гнома.

На спявката политическите марионетки на Командира си поръчали протест срещу Цацаров, който „спъвал” напъните на Иванов  за провалящия му се опит да пробута своя вариант за „правосъдна реформа”. Протестърите, сред които Асен Генов и Антоанета Цонева, обаче се ожалили, че не могат да съберат повече от 20-30 от дежурните си викачи, поради което се родила идеята за набиране на платена агитка.

Според данни на ПИК уговорката е пред Съдебната палата във вторник да се съберат около 500 души-предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв. Инвестицията от 25 000 лв. щяла да бъде подсигурена от присъдружното на Кънев Министерство на отбраната. Ведомството на министър Ненчев е нещо като куче-касичка за протестърите. Това е доста странно-военното министерство финансира протести срещу главния прокурор на България, дивят се хора, присъствали на секретната сбирка. 

В самата фейсбук група, където за пред хората се организира протеста, обаче също се зародиха спорове заради причината и смисъла на мероприятието. Хора, които явно са извън все по-отесняващия кръг на „Протестна мрежа” поставят въпроси дали събитието има общо с разпита на Костов в прокуратурата, по повод депозита му в КТБ, а също така и проверката на държавното обвинение за далавери в подопечното ведомство на Христо Иванов. Надигащите глас, естествено моментално са обявявани за платени тролове от „модераторите” на общественото мнение-„Протестна мрежа”.

В същото време присъствието на наместника на Командира в ДСБ Радан Кънев и „момчето за поръчки” на Костов Атанас Атанасов на секретната сбирка, където е била планувана организацията на протеста показва недвусмислено, че зад цялото мероприятие прозира дългата ръка на експремиера. Костов явно иска по този начин да се отвлече вниманието от разпита му тази седмица за превръщането на преференциалния му депозит в КТБ в обикновен, за да може да вземе гарантираната от фонда сума.

Организацията на самия протест пък идва броени дни не само след разпита на Командира, но и след като прокуратурата стартира проверка в правосъдното министерство, заради разкрития за съмнителни обществени поръчки.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg