Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва. Това коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия Пламен Киров. По думите му има различни хипотези, които могат да реализират подобно нещо, но след време то ще бъде отменено от конституционния съд.

"Всичко е възможно в България. Веднага ви давам хипотезата, която може да се реализира след вчерашните баталии в народното събрание. Парламентарната група на ПП-ДБ прави едно тематично мнозинство с опозицията, сменят росен желязков. Новият председател който ще излъчи народното събрание включва в дневния ред процедура за гласуване на вот на недоверие и гласуват вот на недоверие. Пък след това опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС да жалят в конституционния съд", обясни конституционалистът.

По думите му, вотът ще има правна стойност но временна. Ще промени обаче ситуацията.

"Този кабинет, на който ще му бъде гласуван вот на недоверие, ще продължи да си действа, но президентът няма да е длъжен да назначи на мястото на предложените за смяна министри - нови", обясни Киров пред БНТ.

Според конституционалиста е ясно, че подобен вот не би издържал проверката на Конституционния съд, но това няма да стане бързо.

"Ще има правна стойност до произнасяне на Конституционния съд. А Конституционният съд не действа много бързо, общо взето Светият синод действа по-бързо от нашия Конституционен съд, така че подобно решение ще произведе правно действие, но после решението ще бъде обявено за противоконституционно", обясни още проф. Киров.