Депутатът от ДПС Делян Пеевски отново се появи в парламента и се обяви твърдо против намаляването на държавната субсидия за партиите – на лев на глас.

Предложението беше входирано миналата седмица с промяна в закона за държания бюджет. Идеята беше лансирана лично от премиера Бойко Борисов. ДПС веднага се обявиха против орязването на държавните пари.

"Един лев субсидия за действителен глас означава фалит на партиите", обяви днес Пеевски и продължи: "Ще подкрепим тя да е 0 лева. За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лв. субсидията. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране да бъде 0 лв. и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори", аргументира се той.

Според него ако бъде приет такъв модел на финансиране на партиите, това означава, че всички те ще станат собственост на олигарсите.

Пеевски отново заговори и за лансираните вече от него законодателни промени за сваляне на ДДС-то върху книги и хляб като обяви, че започва консултации с брашна.

"Ако няма гаранции за реално намаляване на цената на хляба с диференцирането на ДДС, то изобщо няма да предлагаме такава мярка. Утре също има консултации с производители, но целта е крайната цена на хляба да се намали, а не само да пада цената за производителите", допълни депутатът от ДПС.

Делян Пеевски идва на работа в парламента за четвърти път, след като 44-тото НС започна работа преди 2 години. Три от тези пъти бяха след евроизборите.

Снимка: БГНЕС

Субсидия от 1 лев на глас влиза в парламента. Ще се приеме ли?ГЕРБ и "Воля" твърдо зад промените, патриотите – разединени, БСП и ДПС – против

Червените срещу субсидия от лев на гласРешението е взето от Националния съвет на партията

Партийните субсидии: Как се движат цифрите през годините?Държавата финансира политическите сили от 2001 година досега – от 1 до 12 лева и надолу