Обединените патриоти настояват вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева да бъде изслушана в парламента заради скандала с предполагаемата намеса на Турция в приемането на Закона за вероизповеданията.

За категоричната намеса на Анкара за поправките в закона се похвали в публична реч външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу. По думите му законопроектът е бил срещу всички основни права и свободи, затова Турция е била принудена да се намеси и да наложи да се внесат промени.

Припомняме ви, че законът за вероизповеданията беше окончателно приет вчера, а с него религиите получават 10-годишен срок да платят задълженията си към държавата. Най-голям е дългът на мюфтийството, което има към 8 млн. борч.

От закона отпадна предложението да се забрани външно финансиране на религиите. Външно министерство вече привика турския посланик у нас, за да даде обяснения, а Захариева отрече да е имало намеса в законидателния процес. Патриотите обаче настояват следващата седмица тя да отговори на всички въпроси на депутатите.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов видя провокация в изказването, но според него тя не е свързана с предстоящите евроизбори у нас. “Това не в за първи път, не е за последен. Постоянно си правят някакви провокации. Не търсете конкретика или цел свързана с изборите. Турската държава по начало си прави такива привокации”, заяви Симеонов.

Той обаче и днес е категоричен, че отхвърлянето вчера на текст в закона за вероизповеданията, който трябваше да забрани финансирането на религиите отвън, е национално предателство.

Лидерът на Атака Волен Сидеров не беше толкова остър. "Това е една много деликатна тема. Под предателство не знам какво има предвид. Това е ненавременен закон, той трябваше да бъде изтеглен", заяви Сидеров.Той обаче беше категоричен, че не трябва да има намеса във вътрешните работи на страната ни отвън и трябва да се вземат дипломатически мерки по случая. Ако беше руски министър, всичко щеше да гърми и възмутени граждани да ходят по улиците, предположи лидерът на Атака.

Макар и да бойкотира парламента, БСП също яхна скандала. "Изявлението на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу представлява груба намеса във вътрешните работи на България", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова. И призова главният прокурор да разследва случая, а президентът Румен Радев да наложи вето на Закона за вероизповеданията. 

Тя припомни, че в приетия окончателен вариант на текста остава възможността за финансирането им от чужди държави.

Според Нинова разговорите и намесата от страна на турските власти е била многократна, не единична и затова Обединените патриоти следвало да напуснат кабинета. 

В същото време ГЕРБ и ДПС дружно отрекоха Турция да е оказвала натиск по Закона за вероизповеданията. Тази категорична позиция заявиха зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, които са основни вносители. “Категорични не и по никакъв повод не съм чувал позиция на Турция по Закона за вероизповеданията”, заяви Цветанов. Подобна беше и позицията на лидера на ДПС.

“Аз нямам представа да има такава намеса. Доколкото знам в неделя в Турция кма избори. Всички знаем и е факт.Аз ви посочвам един факт”, заяви Карадайъ. По думите на Цветанов финалните текстове са постигнати в разговори с всички вероизповедания. “В политиката всеки има свобода да прави своите изказвания и да бъде чут от своите избиратели”, заяви Цветанов по повод изявленията на външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу. 

Вторият в ГЕРБ отказа да коментира искането на БСП президентът да наложи вето на закона за вероизповеданията. “Не ми се говори и не искам да влизам в тази полемика. Не знам как можеш да зовеш за вето при положение, че не си заявил позиция по този закон”, каза Цветанов.

Отсрочен дълг на Мюфтийството под натиск? Назрява скандал по оста София-Анкара!Първият дипломат на Турция Мевлют Чавушоглу се похвали, че е натиснал България