„Не очаквахме такъв дебат по време на предизборна кампания, но появилите се в медиите публикации за изграждането на джамия в Столипиново, без да се знае какво се случва всъщност, поставиха много въпроси. Ние влязохме в този дебат, носейки своята отговорност и по тази причина търсим отговорите“. Това заяви шефът на предизборния щаб на „Коалиция за Славчо Атанасов“ – Илко Илиев на пресконференция днес, на която представи и документи, получени в щаба от Недим Генджев за изграждането на въпросния обект.

„Какво се строи в Столипиново – след като в медиите прочетохме: джамия, социален дом. молитвено-социален дом“, зададе въпрос Илко Илиев и напомни позицията на Славчо Атанасов за това – той се обяви против начина, по който се прави – без обществено обсъждане, без да се знае какво точно ще се строи в Столипиново и по какъв начин ще се финансира. В позицията си Славчо Атанасов даде сравнение с направеното допитване до хората преди да се гради църквата в „Тракия“.

Илко Илиев съобщи, че Славчо Атанасов е получил на фейсбук-страницата си пълен набор от документи за това какво ще се строи в Столипиново. „Благодарим на г-н Генджев за предоставените документи, макар че това трябваше да направи общината, за да стане ясно какво се случва“.

„Строителното разрешение, издадено от Община Пловдив е за социален дом. В техническо-икономическото задание обаче, което е неразделна част, пише, че ще се изгражда молитвено- социален дом. От скицата и чертежите се вижда, и пише, че също става дума за молитвено-социален дом. Затова питаме и.д.кметът на Пловдив г-н Кацарски:

- Защо в заданието се говори за молитвено-социален дом?

- Защо в този дом има предвидена молитвена зала за мъже – близо 350 квадрата, молитвена зала за жени – 100 квадрата и компютърна зала за обучение в Коран?

- Т.е защо от близо 1000 кв. м площ близо половината от нея е за молитвени цели?“, зададе въпросите Илко Илиев.

Не само заради документите, но и след реакциите какво е това, което ще се строи – ние проверихме и в авторитетното издание за целта – Българския тълковен речник. Там срещу „Джамия“ е изписано – „мюсюлмански молитвен дом“. Разрешението за строеж се предоставя на мюсюлманско сунитско ханефитско вероизповедание, т.е това е джамия“, посочиха още от щаба на Славчо Атанасов.

И тъй като получихме тези документи по неофициален път ние питаме и.д. кметът г-н Кацарски – вярно ли е това, което четем? Общината дължи този отговор на пловдивчани, за да се избегнат каквито и да е неясноти, напрежение и спекулации, посочиха Илко Илиев, Слави Георгиев и Александър Сиди.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg