Този референдум няма да бъде кой знае колко вдъхновяващ за публиката, заяви Първан Симеонов, политолог и директор на Агенцията за социологически проучвания „Галъп Интернешънъл”, пише Фокус.

„Вече виждаме първите действия на предизборната кампания. Във Варна например имаше доста силно рамо от централната власт към кмета Иван Портних. Може би това е така, защото Варна е едно от местата, където изходът на изборите не е предизвестен, а в същото време е доста важно за ГЕРБ място, защото от години Варна се сочи като едно от слабите места на партията в страната. Предполагам, че такива неща ще виждаме и през следващите седмици до началото на горещата фаза на кампанията, когато министрите най-вероятно ще спрат да обикалят”, обясни Симеонов.

Той посочи, че друго много важно нещо от кампанията са предупредителните изстрели към редица кметове. „Най-вече към кметове, които са се вкоренили трайно по места. Третата част от кампанията, която вече започна, е референдумът. Говори се много за него, но по всичко личи, че така оставен с един единствен въпрос, който звучи доста безспорно, не събужда кой знае какви политически противоречия”, допълни Симеонов.

По думите му най-вероятно политическите формации ще търсят и там електорални ползи. „Например, формациите на десницата по естествен път могат да прегърнат идеята за дистанционното електронно гласуване, защото тя засяга голяма част от техните привърженици, както и един техен електорален резерв, каквито са българите зад граница”, коментира още Първан Симеонов.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg