След предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов бившият външен министър Даниел Митов да бъде избран за министър-председател дойдоха и първите реакции от политическите сили, които са част от 45-ото Народно събрание.

БСП няма да подкрепи кабинет начело с Даниел Митов. Митов, и кандидатът на ГЕРБ за председател на Народното събрание - Цвета Караянчева, са компрометирани и неприемливи, заяви Иван Ченчев от БСП, цитиран от БНР:

„Ние няма да подкрепим по никакъв начин предложение на ГЕРБ за каквото и да било, та камо ли с това познатите лица, които носят със себе си толкова много гафове, отново да се докопат до позиции на властта. Господин Даниел Митов не веднъж е изразявал позиции, които са били коренно в разрез с тези на БСП, но според мен и на настроенията в обществото, така че по същия начин е отношението към това г-н Митов да е премиер“.

Борисов: Предлагаме Даниел Митов за премиер от ГЕРБ, Цвета Караянчева за шеф на парламентаТези нови лица са добре забравни стари, каза лидерът на партията

Парламентарната група на "Изправи се! Мутри, вън!" също няма да подкрепи кабинет начело с Митов. Това заяви пред БНР Арман Бабикян:

„По-скоро ще бъде кандидатиран като екстензия на Бойко Борисов, която предварително е обречена. И понеже Борисов не иска да си признае, че той като премиер би бил предварително обречен, затова пробутва свои матрьошки“.

От партия "Има такъв народ" отказаха коментар, тъй като е право на ГЕРБ да правят свои предложения за премиерския пост.

Коментар отказаха и представителите на „Демократична България“. Същото направиха и от ДПС