Регистрацията за вота на 9 юни е на финалната права. Партиите и коалициите, които искат да изпратят свои хора в следващото Народно събрание, както и в Европейския парламент, имат срок до утре.

На прага на предстоящите избори партиите в ляво се отдалечават все повече една от друга. В рамките на час в ЦИК се регистрираха и за парламентарните избори, и за европейските избори – първо БСП с лидера си Корнелия Нинова, а след това отделно и новата коалиция  "Солидарна България", която обедини Ваня Григорова и Мая Манолова.

В коалиция "Солидарна България" участват партиите "Българска левица", "Обединена социалдемокрация" и "Изправи се.БГ", се разбра от прессъобщение на формацията с анонс за регистрацията ѝ в ЦИК.

Председател на коалицията е Ваня Григорова, която е общински съветник в София от местната коалиция "БСП за България".

На изборите през есента на 2023 г. за местния вот Корнелия Нинова и Ваня Григорова бяха в един отбор, а днес те си отправиха взаимни обвинения през медиите.

А евродепутатът Елена Йончева, която е от редиците на БСП, получи подкрепа за следващ мандат от местната структура на ДПС в Благоевград.

Йончева заяви, че ще приеме подкрепата на всеки, който ѝ дава възможност да защитава каузите си. Критика дойде от Корнелия Нинова.

„Рано или късно зависимостите лъсват. За мен много по-рано от вчерашния ден, когато вие научихте за тези зависимости. Това дава обяснения за прекратените ни отношения с Елена Йончева много преди вчерашния ден“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БТВ.

„Ваня Григорова излъга 4 пъти за много кратко време. Първо излъга избирателите си, като направи сглобка с ГЕРБ в общината. Излъга работниците, като първо си повиши своята заплата, а не техните. Не мисля, че е конкурент“, коментира още тя.

„БСП от масова партия се превръща в бутикова. Г-жа Нинова първо да се разбере със себе си. Тя е свикнала да се саморазправя. Аз се надявам да се разбера с партията“, заяви Ваня Григорова.

Срокът за регистрация за участие в предстоящите избори изтича утре в 17:00 часа. Първите две големи политически сили в Народното събрание – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ все още не са се записали.