Николай Бухалов е български спортист, най-успешният състезател по гребане кану. Той е единствения български спортист с два златни медала от едни олимпийски игри.Роден е на 20 март 1967 г. в с. Дъбене, Карловско. Тренира гребане в пловдивския клуб „Тракия“. Специализира се в кану в клас С-1. Възпитаник на Средно спортно училище „Васил Левски“ (Пловдив). Взима степен бакалавър от ПУ "Паисий Хилендарски" гр. Пловдив и магистърска степен от НСА "Васил Левски" гр. София. На летните олимпийски игри в Барселона през 1992 г. печели два златни медала, а в летните олимпийски игри Сеул през 1988 г. бронзов медал. Има пет световни титли, спечелени през 1993, 1994 и 1995 г. Последната му титла е на европейското първенство през 1997 г., което се провежда на гребния канал в Пловдив. От 2000 г. е помощник-треньор на националния отбор, а от 2007 г. е старши треньор.

В момента е кандидат за общински съветник в листата на Коалиция „Кауза Пловдив“ , № 6 в интегралната бюлетина.

Защо приехте да влезете в листата на коалиция” Кауза Пловдив”?
Това ми е второто участие в листата на коалицията. Имам много идеи в сферата на спорта, които искаме да реализираме съвместно с г-н Титюков. През изминалите мандат и половина той направи много в сферата на спорта в Пловдив като ресорен кмет в общината. Искаме да продължим работата в насока развитие на спортни зони, да бъдем домакини на повече световни и европейски първенства. Разбира се, съгласих се и заради добрия човек и администратор Георги Титюков –в момента кандидат за кмет на район „Централен”.

С какво мислите, че ще допринесете за работата на Общински съвет Пловдив?
Мисля, че един общински съвет трябва да бъде съставен от специалисти във всяка една област. Община Пловдив трябва да инвестира в спортната инфраструктура на града. Като спортист мога да допринеса много в тази област. Ще работя за изграждането на Екопарк „Марица”, за реконструкцията на стадион „Пловдив”, за създаването на нови спортни зони до залите „Колодрума” и „Дунав”, да се изгради 50м. закрит плувен басейн до съществуващия”Младост” на Гребната база.

Какво Ви мотивира да влезете в политиката?
Искам да правим такава политика, която да създава работни места, да направи така, че всеки гражданин на Пловдив да се чувства добре и да мисли за децата на Пловдив, които са бъдещето. Това може да бъде постигнато с подкрепа на нашата листа с № 6 в бюлетината.

акви са Вашите най-големи постижения? С какво най-много се гордеете дотук в житейския си път?
Най-големите постижения са ми в спорта. Два пъти съм бил олимпийски шампион, 5 пъти световен, носител съм на редица сребърни и бронзови медали. Като треньор съм постигнал много на европейски и световни първенства, така че мога да кажа, че най-значимото поне засега е това, което съм постигнал в и чрез спорта. Оттук нататък се надявам да имам и много постижения в сферата на политиката.

Какви цели си поставяте занапред?
Ще работя затова Пловдив да стане още по-голям туристически, културен и спортен център, да бъдат създадени повече работни места и средната заплата да бъде по-голяма, защото Пловдив и пловдивчани заслужават повече. За всички, които искат да ме подкрепят, могат да го направят с № 6 в интегралната бюлетина.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg