Репортер: Г-н Беляшки в последно време, непосредствено преди местния вот, в ГЕРБ Пловдив област, текат процеси, които са меко казано обезпокоителни. Потърсихме ви в качеството ви на доскорошен шеф на Пресцентъра на ГЕРБ Пловдив област, за да коментирате горещата тема. Познавате ли добре процесите в ГЕРБ и в тази връзка – кое според вас „взриви” ГЕРБ Пловдив област?

Мирослав Беляшки: Благодаря за възможността да изкажа своята позиция. Смея да твърдя, че познавам процесите в ГЕРБ Пловдив област, защото дълго време бях ръководител на Пресцентъра. Това е една специфична позиция, през която минава голяма част от цялата информация, която циркулира в цялата структура. Като ръководител на пресцентъра съм присъствал на всички събрания в областта, които са провеждани. Познавам хората от общинските организации. Знам в детайли проблемите на много места. ГЕРБ Пловдив област е една много силна структура. Взети по отделно всички организации си имат своите проблеми, но досега когато сме се явявали на избори сме били единни и сме показвали добри резултати. Този феномен се дължи до голяма степен на умението на областния координатор, бивш вече, г-н Здравко Димитров да увлича след себе си хората в идеята за това, че те избират хората, които ще ги представляват. И на всяко едно събрание той е започвал с думите, че “няма да позволи на някой да влияе на демократичния процес на избор.”, пише RNews.bg.

Репортер: Да разбирам ли, че всъщност някой е попречил на този демократичен процес?

Мирослав Беляшки: Започнаха да се получават сигнали от структурите, че им е подсказвано предварително кои ще бъдат кандидатите за кметове. Това е един дълъг, финен процес на убеждаване, на презентиране на определени личности, които по време на събранието се представят на поканените членове, че това са най-подходящите хора, че те имат достатъчно качества, като естествено предварително са водени разговори за тази цел. На самото събрание чисто формално тази кандидатура, предварително съгласувана разбира се, е подкрепена от присъстващото мнозинство.

Репортер: Кой е водил тези разговори?

Мирослав Беляшки: Тези разговори са водени с активното съдействие на депутата, т.нар. депутат от гражданската квота Методи Андреев. Той „взриви” областната структура на ГЕРБ.

Репортер: На кого е човек Методи Андреев?

Мирослав Беляшки: Темата е дълга. Областната структура на ГЕРБ Пловдив област боледува от парламентарните избори насам. За да добиете представа мога да ви кажа какъв беше процеса, ако се върнем назад през 2014 година, когато вървеше процеса на номинации на кандидати за народни представители. Присъствието ми на всички 18 събрания в структурите на ГЕРБ в областта, не констатира нито една номинация и нито един отчетен глас в полза на гражданина Методи Андреев. Прецесът е следния – след като всяко едно събрание е направено по устав, което означава, че 7 дни преди това е направена обява за часа и мястото на събранието. В деня на провеждане на събранието се събират членовете на ГЕРБ, ако присъстващите са по-малко от 50% от списъка в общинската организация се изчакваше един час, за да могат да дойдат и закъснелите, за да може да се проведе легитимно събрание, да се отчете техния глас. Тук не трябва да забравяме, че тогава бяхме в опозция и тези хорица, които идваха, така плахо пристъпваха в тъмното да не ги видят, защото искам да ви кажа, че тогава витаеше голям страх у хората и да се дойде на токова събрание си беше един вид проява на смелост. По време на събранието се правят номинации, всеки става предлага този, който иска да бъде неговия кандидат за народен представител, говорим за 17 общини.

Предложенията се гласуват и се записват в протокол. Тези протоколи се предават в областния офис в структурата на ГЕРБ и в зависимост от направените номинации и събраните гласове, за всяка от общините от Пловдивска област се прави проектна листа на така излъчените кандидати за народни представители. Процесът е достатъчно демократичен. Последното събрание е, когато общинските ръководители се събират в областния офис, с цялото областно ръководство начело с областния координатор. Тогава на всички представители на общините им се представя проекто-листа, според събраните резултати на всички кандидати, които са общо 22. Всяка позиция в листата се гласува. Намира се консенсуса накрая, подрежда се листата и всички тези общински ръководители се подписват под нея. Методи Андреев не фигурира, нито една номинация не е направена за този човек. До този момент никой в ГЕРБ Пловдив област не подозира за бъдещата роля на гражданина Методи Андреев. За първи път неговото име произнася зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на Предизборния щаб Цветан Цветанов на пресконференцията, когато обявява водачите на листите за цяла България на ПП ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. Всички научават от телевизията, че Методи Андреев ще бъде водач.

Репортер: Може ли да се счита, че Методи Андреев е човекът на Цветан Цветанов?

Мирослав Беляшки: Аз мога да направя такова предположение, но няма да бъда сигурен за това, колкото и за себе си да съм убеден. Никой в ГЕРБ Пловдив област не знае, на кого е човек Методи Андреев. Но мога със сигурност да кажа, че той не е човекът на нито един член от ПП ГЕРБ Пловдив област, защото той няма нито една номинация. Когато те сложат на първо място в листата на първата политическа сила в многомандатен избирателен район, с традиционно добри изборни резултати, при сега действащия изборен закон, значи теб все едно те назначават за депутат, в момента, в който те обявят за водач. Повтарям – назначават те за депутат. Защото никой не те е избирал, просто те слагат на първо място и ти вече си народен представител. Изборния закон, ако си спомняте, беше поправен след като стана онази изборна, фундаментална грешка на европейските избори, при която никому неизвестното момченце с номер 15 в листата изпревари другаря Станишев по мажоритарен вот. След това предвидливо политическите сили взеха необходимите мерки, такива грешки да не се случват и те вече не се случват.Щом си водач на листа те не могат да те преместят от там. Значи чудо трябва да стане, за да те изместят от първото място.

Репортер: Знаете ли какво е мнението на хората в структурите и в областта за Методи Андреев? Той твърди в няколко свои интервюта, че е бил поканен за водач на листата в ГЕРБ заради авторитета, който има в областта?

Мирослав Беляшки: Да, чувал съм ги тези негови изявления. Интересното е, че активността му е съсредоточена в Карловския регион предимно. Защо например неговата активност не е съсредоточена родната му община Перущица? Може да му зададете този въпрос. Съседната община Стамболийски също забелязваме, че няма активност. Искам да ви кажа, че първата реакция на хората, които са в организациите в тези две общини пред г-н Димитров беше: „Този, ако ни го доведеш тука на предизборно мероприятие със сопите ще го бием.” Заставам зад думите си – това казаха. Значи сигурно, ако преодолеят страха си, ще излязат и хората, които го казаха и ще го потвърдят.

Репортер: Карлово имаше депутат от ГЕРБ в два поредни парламента и той направи много за региона. Сега карловци се чувстват ощетени, че нямат свой представител в 43-то НС – на кого го дължат според вас?

Мирослав Беляшки: Могат да благодарят на централното ръководство, което пренареди изпратената проектна листа и изкара от нея представителят, който беше от Карлово. Как иначе г-н Методи Андреев щеше да бъде водач на листата? И то гражданска квота. Това е силно преувеличено понятие гражданската квота. Това е квота, нечия квота, не знам на кой…не мога да гадая на кой – на някой от ръководството. Още в началото на интервюто ви обясних т.нар.гражданска квота до колко е гражданска.

Репортер: В ГЕРБ Пловдив вече се чуха гласове, че Методи Андреев е новата Фидосова. Как ще коментирате?

Мирослав Беляшки: Нека да не обиждаме г-жа Фиодосова, като я сравняват с Методи Андреев. Защото веднага мога да кажа каква е разлика според мен. Г-жа Фидосова беше политик с характер, който ясно заявяваше позицията си и беше просто безцеремонна. Докато при г-н Андреев ние първо не можем да разберем, той в какво качество говори. Значи гражданската квота добре, може да мине от време на време. Не пропуска шанса да каже, че той не е член на ГЕРБ, а в същото време си позволява да дава оценки на ръководства, дава позиции. Например в района на Карлово и Сопот е много важно какво ще се случи във ВМЗ-Сопот – дали ще бъде приватизирано или не. Вчера го гледах в едно интервю, ами той толкова категорично заявява позиция, като предварително заявява, че не е член на ГЕРБ. Ние не можем да разберем каква е тази позиция, която той изразява – негова ли е, на лицето Методи Андреев ли е, на депутата от ГЕРБ ли е, на гражданина, на политика ли на политическата партия ли е това?!  Често наблюдаваме изяви от името на различни битности, определящи един и същи човек. Аз знам, че има специалисти, които могат да диагностицират подобни състояния и да помогнат на господина да се ориентира най-накрая и да си избере една от тях и да се изявява от нея. Но хората са объркани, аз лично съм объркан и не мога да разбера той в какво качество битува в политическия живот.

Репортер: А как си обяснявате, че това вероятно се случва с „благословията” на ръководството, тъй като до този момент те не са заявили обратното? В тази връзка възможно ли според вас като бивш председател на Комисията по досиетата от времето на Костов, Методи Андреев да държи някого от ръководството на ГЕРБ с нещо?

Мирослав Беляшки: Аз лично дълбоко се съмнявам в това, защото ако имаше такива неща те отдавна щяха да бъдат употребени, както срещу г-н Борисов, така и срещу г-н Цветанов. Много се съмнявам, че той държи някого от ръководството. Просто неговата хипер активност и пушилката, която вдига около себе си е успяла да ги обърка, може би и други хора са повлияли във взимането на решението за неговото номиниране.

Репортер: Кои хора имате предвид?

Мирослав Беляшки: Ами не знам, не знам. Но не може човек, както си спи, да се събуди и да реши Методи Андреев да бъде водач на листата. Значи имало е някакви процеси, не ми е работа на мен да ги коментирам. Този, който го е предложил и е взел решението може би към него трябва да зададете въпроса. Защото днес пак гледах едно итервю с г-н Андреев, който демонстрира завидна осведоменост. Относно предстоящи важни събития, които предстои да се случат, той от името на централното ръководтсво казва, че в петък щяло да има пресконференция. Ама аз съм бил ръководител на Пресцентъра и знам реда, по който се обявяват тези неща. Не е работа на Методи Андреев да казва кога, какво ще се случва и после да се налага,слушайки вашето интервю с г-н Цветанов, по-късно да обявява пресконференцията и че на нея щяло да се обявява новият областен координатор. Ама днес (бел.ред 07.07.2015)  Методи Андреев дори го назова кой ще бъде той. Това на какво прилича? Значи от къде я има той тази информация и кой му дава право да я разгласява? Няма ли дисциплина? Партийна дисциплина е ясно, че няма, защото той не е партиен член, ама поне малко да се съобразява с тези неща. На мене ми е болно за щетите, които той с неговите действия нанася върху името на партия ГЕРБ. Защото ако не може да си даде сметка за това какво прави и какви са последствията от неговите действия – няма ли кой да го посъветва?

Репортер: Вижда се, че процесите на недоволство продължават? Днес излезе материал във в. „Марица”, че още 100-на членове на ГЕРБ от община Марица искат да напускат редиците на партията заради синдрома „Методи Андреев”.

Мирослав Беляшки: Да, видях го материала. Неприятно е това нещо.

Репортер: Имате ли вие информация дали и във други общини, в т.ч. и Карлово има подобни процеси? Ние попитахме г-н Цветанов дали има брожения в структурата в Карлово, той отрече да има такива.

Мирослав Беляшки: Аз ще ви кажа, че има. Има брожения, има недоволство. Има обаче едно такова нещо, че сега изчакват да мине събранието, на което ще бъдат номинирани общинските съветници. Затова хората ги е страх в момента да говорят и да споделят своите проблеми, както и това, което виждат, че се случва, защото по-активните се надяват да намерят място в листите за общински съветници. С послушанието си обаче няма да си помогнат. Не ми е работа на мен да казвам какви са проблемите на една организация. Това си е работа на самата организаиция. А аз знам, че има брожения, защото са ми споделяли, но това е било в лични разговори и просто не е редно от мен да излизат тези неща.

Репортер: Знаете как се случи номинацията за кандидат за кмет на Карлово?

Мирослав Беляшки: Да, знам. Аз присъствах на това събрание в Карлово. На него първо беше номинирана г-жа Люртова, която е общински ръководител, след това беше номиниран г-н Теодор Шойлеков и това всъщност бяха номинациите за кандидат за кмет. Г-жа Люртова веднага си направи самоотвод по лични причини. Така остана една номинация, която беше приета с пълно мнозинство. Има някои клипове, където дават как се правви номинация на партийна конференция на комунистическата партия в Северна Корея, нещо подобно беше и събранието в Карлово. В никакъв случай не искам да обиждам членовете на тази организация, просто бил съм на много събрания почти никъде няма такова нещо. И на други места са подкрепяли единодушно кандидати, обаче да няма номинации, това за мене е съмнително. .

Репортер: Как ще се отрази на изборния резултат на ГЕРБ на местния вот, разбиването на структурата на ГЕРБ Пловдив област и кой ще плати цената?

Мирослав Беляшки: Много се надявам да има добър резултат ГЕРБ, защото доста енергия и време съм вложил лично аз, както и колегите ми, които напуснахме, г-н Димитров също. Аз не мога да имам лоша мисъл за партия ГЕРБ. Обаче, да ви кажа честно от опита ми, който имам такова напрежение не съм виждал. Много се надявам резултатите да са добри.Но, нека да се върнем пак към депутата Методи Андреев. В едно интервю той заяви, че катагорично застава зад кандидатурата на г-н Шойлеков. Не го познавам г-н Шойлеков, може би е достойния кандидат, аз му желая успех на изборите, нека постигне изборната победа. Но питам: Щом толкова категорично г-н Андреев застава зад тази кандидатура, той ще понесе ли после отговорността за изборните резултати? Защото много е лесно да се сменят битностите, да казва „ама аз не съм член на ГЕРБ, не мога да се бъркам”, „аз не нося отговорност, те ако спечелят нека си се радват”, да де ама ти си застанал зад този човек. Като си застанал зад него поеми отговорност. Нека да го сложат Методи Андреев и за областен координатор на ГЕРБ,. Щом си позволява да кадрува и да дава оценки и е голям специалист, нека да носи след това и отговорността за резултатите. Това мога да кажа по отношение на предстоящите избори. Много се надявам те да са успешни за ГЕРБ. Само че при така създадената ситуация, просто ме е страх да си помисля.