Седем формации в 49-тия парламент и превес от 1,6% на "ГЕРБ-СДС" пред коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България".

Това показва последното национално проучване, финансирано и реализирано от агенция "Медиана" със собствени средства. То е проведено в периода 17-22 март чрез пряко стандартизирано интервю сред 978 души.

Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние, предупреждават от агенцията.

Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

„Възраждане е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им. ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия.

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата“ (4,3%) и „Български възход“ (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%).

Данните не дават особени надежди за бърз изход от политическата криза, съобщават от "Медиана". Независимо от това коя политическа формация ще бъде първа и коя втора, те ще трябва да решат една много сложна гатанка. Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство лидирано от ГЕРБ, нито правителство лидирано от ПП-ДБ, …нито коалиционно правителство между двете.