Кметът Иван Тотев е поискал през 2013 г. точно толкова пари за довършването на стадион „Пловдив“, колкото днес отхвърля като невъзможни по предложение на Славчо Атанасов. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за спортното съоръжение, което народният представител от Патриотичния фронт организира тази вечер в залата на Общинския съвет „Пловдив“.

До общественото обсъждане се стигна след като преди повече от половин година при лична среща с премиера Бойко Борисов Славчо Атанасов договори отпускането на целева субсидия от 20 млн. лв.от държавата за довършването на стадион „Пловдив“. Необходима беше единствено санкция от страна на Общинския съвет.
Екипът на Славчо Атанасов представи експертиза от техническия проектант на стадион арх. Валентин Маринов, количествено-стойностна сметка, която обосновава разхода от 20 млн. лв, , анализ на специалисти от УАСГ, както и КСС, изготвено от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
С решение на ОбС бе създадена комисия, която да разгледа предложението за отпускане на 20 млн. лв. за довършване на стадиона.

След няколко месеца застой, в които единствено се поискаха експертизи, които вече бяха изготвени, се стигна до гласуването в ОбС. Тогава общински съветник предложи, без каквато и да е мотивировка, Пловдив да поиска не 20 млн. лв., а 185 млн. лв. и мнозинството, подкрепящо кмета Тотев гласува това.

„Недоумявам от абсурдната ситуация – правителството и премиерът да са съгласни с отпускането на целева субсидия, така че ние да имаме стадион, а тук, общинските съветници на Иван Тотев да откажат това, предлагайки абсурдни и нереални суми“, реагира Славчо Атанасов.

На общественото обсъждане тази вечер той показа писмото, с което всъщност Иван Тотев иска точно толкова пари за довършването на стадион „Пловдив“, колкото днес отхвърля като невъзможни.

„Искам да Ви предложа, вместо да се влагат 200 млн. лв. , за изграждането на национален стадион, да се инвестират около 7 пъти по-малко средства – 20-30 млн. лв., за да се довърши построеният на 80 % стадион „Пловдив“. Спортното съоръжение безспорно има потенциала да се превърне в национален стадион и ще привлича зрители от цяла България и чужбина.

Това е вариант, който ще спести на държавата средства в дни на криза, и в същото време ще възкреси тънещата в забрава спортна реликва в града под тепетата – стадион „Пловдив“, пише кметът Иван Тотев през август 2013 година до тогавашния премиер Пламен Орешарски, спортния министър Марияна Георгиева и президента на БФС Борислав Михайлов.
В писмото се цитира експертизата на специалистите от УАСГ, която доказва, че стадионът може да бъде довършен, като за целта са необходими между 20 млн. лв. и 30 млн. лв.

„За това писмо, от август 2013 г. мога да кажа на Иван Тотев – „Браво“. Но, не мога да си обясня абсурда днес да отхвърля нещо, което е искал само преди две години. Още повече, че то не е важно нито за него, нито за мен, то е важно за Пловдив и една наша спортна емблема като стадион „Пловдив“. Но, аз съм убеден, че в крайна сметка и г-н Борисов, и правителството ще отпуснат парите за довършването на спортното съоръжение“, посочи Славчо Атанасов.