Кои ще са кандидатите за кмет на Пловдив? Този въпрос става все по-актуален с наближаването на вота през октомври. Слуховете в политическите централи постоянно спускат различни сценарии, а ситуацията е толкова динамична, че буквално всеки ден се тиражират нови имена и хипотези.

Безспорно най-голямата въпросителна е кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ и кога ще стане ясно неговото име. Макар всички погледи да са вперени в конгреса на партията на 7 юли,  индикациите сочат, че кандидатури там няма да бъдат обсъждани. Премиерът Бойко Борисов каза, че ще обикаля страната и ще слуша дали хората са доволни, но истината е, че крайната дума има той, макар и през Изпълнителната комисия.

Всичките отчетно-изборни конференции в пловдивската организация на ГЕРБ  имат по-скоро символичен характер, що се касае до избора за кандидат-кмет. Що се отнася до районни кметове и общински съветници, то номинациите, няма да са без значение.

От съществено значение ще е обаче кой ще е кандидатът за кмет на Пловдив от управляващата партия. Това, което се тиражира като дата е 23 юли – две седмици след конференцията на ГЕРБ. Тогава вътрешнопартийно ще се знаят всички кандидати за кметове на областните градове.  Публично обаче ще бъдат представени най-рано в средата на август.

Ако Иван Тотев е кандидатът за трети мандат, то се очаква сравнително лесно и спокойно да бъдат наредени листите и районните кметове. През последните месеци трите най-спрягани имена освен това на Иван Тотев, са на Здравко Димитров и Георги Стаменов. Ако Зико бъде издигнат за кандидат-кмет, то вероятно ще оглави и структурата на ГЕРБ под тепетата. Случи ли се това, се очаква да има огромни размествания в кандидатите за съветници и районни кметове.

В началото на юли се очакват да започнат и изборните конференции на всички партийни организации на БСП в Пловдив.  Там ще са направят всички номинации за общински съветници, районни кметове и кмет, а след това ще бъдат обобщени от градския съвет и изпратени на „Позитано 20”. Ръководството на социалистите трябва да утвърди кандидатът за кмет и листата за съветници.  Пълният цикъл трябва да завърши да средата на август, а БСП да представи своите кандидати.

Всички сигнали и изказвания на ръководните фактори при социалистите  под тепетата казват само едно – „издигаме твърд партиен кандидат”. Логически това може да е само Николай Радев,  който трябва да консолидира червения вот. На последните избори червените взеха едва пет места в местния парламент, а Георги Гергов завърши четвърти.  Малко вероятно е да се заложи на надпартиен кандидат по модела Румен Радев.

Най-голямата борба на социалистите ще е да си вземат „техните” гласове, тъй като много от потенциалните избиратели на социалистите припознават Славчо Атанасов като техен кандидат.

Тук е и въпросът дали Атанасов ще излезе като кандидат за кмет за четвърти път.  Той вече бе казал веднъж, че задължително ще влезе в битка,  „ако Иван Тотев, отново се кандидатира”.

Разлъката при патриотите по всичко личи, че ще продължи и едва ли трите формации ще намерят общ език, пък камо ли общи кандидатури за местните избори. Реално ВМРО и НФСБ са две отделни партии под тепетата от началото на мандата.

Две листи с двама кандидат-кметове от водещите формации при патриотите ще размести сериозно картите. ВМРО набира все повече сила и в Пловдив, макар Славчо Атанасов да е най-разпознаваемото лице.  Не е изключено Борислав Инчев или Александър Сиди да бъдат кандидат-кметове на града, за да може да привлекат повече гласове за листата им за Общинския съвет. До края на август трябва да стане ясна и точната формула на явяване на патриотите, както и кои или кой ще кандидатът за кмет.

Единственото нещо, което 100 % сигурно към днешна дата е, че Дани Каназирева ще се явява за трети път на избори като кандидат-кмет. Нейната кампания стартира преди година,а с всеки изминал ден тя прави масирани събития и реклама на дейността си. Въпросът е дали тя отново ще влезе в тройката, макар нейната борба да бъде за балотаж.

Нов фактор ще е и „Демократична България”. Още през миналата година Йордан Иванов от ДСБ бе издигнат като кандидат-кмет от едната водеща формация. Резултатите им в Пловдив на евроизборите ясно показват, че те могат да се надяват на представителство в Общинския съвет. Дали обаче и „Да, България” ще подкрепят Иванов е въпрос на коалиционни преговори. Едва ли листата за съветниците и кандидат-кметовете на дясното обединение ще са готови преди началото на септември.

Друг от местните играчи – Георги Титюков също не се знае в какъв формат ще се яви на изборите. Почти всичко от „Кауза Пловдив” ще заложат на предишната формула -  кандидат-кмет с листа за общински съветници. На последните избори Титюков бе кандидат за „Централен” и отиде на балотаж, но през цялото време взора му бе към Голяма Община.

Ще се промени ли облика на Общинския съвет в Пловдив – очаквайте продължение!