Всички кандидат-кметове на Пловдив вече са ясни, а  днес започна и същинската кампания  за вота на 25 октомври. Общо 16 кандидати ще се борят за кметския стол, като основна цел на повечето от тях е да вкарат свои хора в законодателния орган на Пловдив.

Кой за какво се бори обаче?

Фаворитите са ясни, но за първи път има ясно изразени мажоритарни кандидати, които влизат в директен двубой.

Целта пред градоначалника Иван Тотев е ясна – победа и то по възможност от първи тур. За да избегне обаче лидерът на ГЕРБ балотаж в Пловдив, той трябва да събере 50 %  плюс 1 глас, при избирателна активност над 50 %. Ако едно от двете условия не се изпълни, то със сигурност ще има балотаж.

Засега социолозите и анализаторите сочат, че основен конкурент на Тотев е бившият кмет Славчо Атанасов. Депутатът от ПФ и сегашният градоначалник бяха двамата участници в балотажа на последните избори, като разликата между тях бе около 2000 гласа. Това превърна битката за Пловдив в най- драматична измежду големите градове през 2011-та година.

Още трима обаче се борят да стигнат до балотаж и да се изправят лице в лице с Тотев. Дани Каназирева, Здравко Димитров и Георги Гергов също таят надежди, че ще завършат в Топ 2 на 25 октомври.

И за тримата самото участие на балотаж ще бъде успех, но вероятността да победят градоначалника на втори тур е доста малка, като това важи особено за Георги Гергов, най-вече заради партийната му принадлежност. Докато при другите трима фаворити за балотаж – Атанасов, Димитров и Каназирева е възможно всички останали партии да се консолидират около тях за втори тур, при Гергов това е изключено.

Друга интересна въпросителна на идващите избори е кой ще обере т. нар. протестен вот. Почти на всички избори има скрити гласове, които агенциите не отчитат. На последните избори голяма част от тях отидоха за Дани Каназирева, но сега той може да се разпредели между другите основни опоненти на градоначалника.

Всички останали 11 кандидати ще се борят за места в Общинския съвет. Това включва, както парламентарно представените партии като Атака, АБВ и Атака, така и по-малките местни коалиции като Пловдив утре и Кауза Пловдив.

В Пловдив има една легенда, че изборите се печелят в район „Източен”, където е най-голямото циганско гето в България. Там обаче местните играчи ще дърпат гласове към себе си и няма да влизат в договорки с основните кандидати, поне до балотажа. Освен Венцислав Каймаканов от ДПС, кандидат за кмет от Столипиново е Яшар Асан, а Евророма също ще разчита на гласовете от гетото.

Пловдив отново се очертава като арена на най-кървавите избори. Нито един друг голям град няма толкова много силни кандидати. Според част от анализаторите при балотаж в града под тепетата нищо не е ясно и твърде възможно да има изненадани след изборите. Други обаче са на мнение, че победата на ГЕРБ в Пловдив ще е рутинна подобно на София, Бургас, Варна и Стара Загора. Кои ще се окажат прави, ще разберем най-рано в късната вечер на 25 октомври.

Още новини четете ТУК

Благовест Андонов, TrafficNews.bg