Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив": Безспорен факт е, че община Пловдив е рекордьор по облагане на своите граждани. Като нива подминахме редица областни градове. В последните месеци обаче лъжите на тази удобна тема стават все повече.

1. Истината за най-високия „данък“

В Пловдив плащаме един от най-високия „данък“ - налога за сметта. По тази тема се мълчи, защото хората плащат много повече пари, отколкото реално струва услугата. В управлението на Славчо Атанасов парите за боклука в Пловдив се увеличиха почти двойно от 15 на 30 милиона лева, а наследникът му Иван Тотев не направи нищо, за да започне да се събира по-малко. Разликата е два пъти, но Пловдив не е два пъти по-чист. Двамата са от различни политически сили, но играчите, фирмите и подизпълнителите за боклука са едни и същи. Това подчинява общините на този бизнес. Как може един кмет да претендира, че води независима и самостоятелна политика, след като парите на града продължават да изтичат на едно и също място?

Плащаме на база данъчна оценка, което на практика е втори данък, абсурдно и незаконосъобразно. Досега в Пловдив нито един кмет не събра смелост да повдигне тази тема, да излезе с ясна позиция и по този начин да защити и интереса на хората, и на фирмите. Защото в тази дейност има огромни възможности за надписване на разходите и осигуряване на огромни комисионни.

И при бившия, и при настоящия кмет такса смет е еднакво висока, незаконосъобразна и с надписани разходи, които реално не дължим пловдивчани. Това е само един от примерите, но показва принципа за сформиране на всички останали данъци и такси, събирани от пловдивчани. За намаляване на този „данък“ внасяме предложение от 2009 г. до сега всяка година. За другите данъци и такси също. Естествено предложения ни се блокират в Общински съвет, защото са в разрез с икономически и партийни интереси. Ако направим анализ на разходите по извършваната услуга, ще видим, че събирането на боклука е значително по-евтино, отколкото плащаме като данъкоплатци. За останалите данъци и такси е същото. В последните два мандата се надписват разходи по услуги, без реално да са извършени, но хората са длъжни да ги плащат.

2. В последните два мандата данъчната оценка на имотите ни не спираше да се увеличава. Така дори и данъкът да остава непроменен като размер, реално плащаме на общината много по-висок данък сгради, без да хората да бъдат компенсирани, за да плащат по-малко.

3. За данък МПС, който също беше увеличен, още преди три години „Съюз за Пловдив“ единствени внесоха пълен анализ, съпоставка с данъка в София и по-високите нива в града ни, и предложение за намаляването му отново с ясни аргументи „високите нива на данъка ще доведе до пререгистрация на автомобили в съседни общини на Пловдив и спад в приходите“. По това време основна грижа на бивши и настоящи кандидат кметове беше кога и какви ведомствени апартаменти ще получат в София вече като депутати.

В годините милионите продължават да изтичат, а пенсионерите продължават да плащат 16 лева за карта в градския транспорт, вместо 8 лева, както е в София, за майки и хора в неравностойно положение е същото, децата ни продължават да играят на занемарени и опасни детски площадки, а там, където живеем, продължаваме да се молим за нова пейка и кошче смет, а ние шофьорите продължаваме да плащаме най-високия данък МПС. Обидно е за Пловдив.

Което и да е управление, формирано на досегашния порочен принцип в Общински съвет, който се преповтаря в последните два мандата, няма да намали реално данъците и таксите, защото чрез тях си купува властови комфорт и удобни политически приятели.

Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“ отново заявяваме своята позиция, която единствени от години внасяме в Общински съвет: Пълна ревизия как се формират, какви разходи се калкулират и намаляване, не само на описаните тук, а на всички данъци и такси, събирани от пловдивчани и то с ясни аргументи – надписват се сметките на хората, калкулират се разходи, които реално не се извършват, а хората ги плащат. Това е честната и реална политика.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg