Един от най-търсените политически експерти в Европа и САЩ Йосиф Бенбасат влезе в щаба на ЗС „Александър Стамболийски“ за местните избори.  Бенбасат е израелски политолог, роден в Пловдив, като от 50 години се занимава с политика и избори. Преподавател е по политически науки в университета  “Джорджия” в САЩ . От десетилетия той е в щабовете на Демократическата партия в САЩ, както и в  Германската социалдемократическа партия.  Сред най-паметните му моменти е победата на Бил Клинтън през 1998 година, когато президентът на САЩ печели втори мандат.  През 2001 година ръководи предизборния щаб на НДСВ, когато печелят парламентарните избори в България.

Той ще бъде от стратезите  в щаба на Георги Колев в битката му за кмет на Пловдив, като ще помага и на издигнатите за районни кметове от формацията – Илиян Велков за „Южен“, Иван Запрянов за „Западен“, Илия Матаков за „Източен“ и другите кандидати, които предстоят да бъдат представени.

Той постави цел пред Георги Колев и екипа му да стиганат до балотажа на първия тур. Според Йосиф Бенбасат кандидатът за кмет от ЗС „Александър Стамболийски има  всички предпоставки да спечели тези избори –  с достатъчно капацитет и квалификация,  притежава харизма, а освен това е познат, като човек, развил успешен бизнес.

Ето какво разказа той пред TrafficNews

-Господин Бенбасат, вие сте роден в Пловдив, макар да не живеете тук от десетилетия, имате емоционална връзка с града. Връщате се често тук, как ви се струва той, тази година е и Европейска столица на културата?

-Градът определено се променя, няма как да не се забележи това. Не е с темповете, с които би могъл, но въпреки това се усеща.  Централната градска част е обновена, отварят се нови предприятия, става притегателен център за много от страната. Въпреки това той може много повече.

Честно казано не виждам голяма разлика от минали години с тази, когато е Европейска столица на културата.  Има туристи, но те не са повече от преди, събитията – са същите, местата за култура също.

-Защо решихте да влезете в щаба на адвокат Георги Колев и как виждате предизборната битка тук?

-Все още чакаме резултатите от социологическите агенции. Без тях не мога да дам по-обстойна картина. Вижте, където и да отида, тези изследвания са отправна точка за всеки вот. Така е в САЩ, Германия, Испания, Гърция и където съм правил избори. В политиката няма място за чувства, трябва да се видят числата и желанията на хората.

Подготвихме около 19 въпроса, които трябва да дадат основната картина в Пловдив и ще видим откъде да тръгнем.  Нашите послания са едни, но е от значение да знаем и кои са нещата важни за пловдивчани.

Жоро Колев има много потенциал – познат е в града, партията му е не голяма, но той се ползва с голяма авторитет. С достатъчно капацитет и квалификация е,  притежава харизма, а освен това е познат, като човек, развил успешен бизнес. Основната ни цел е да стигнем до балотаж, оттам смятам, че ще е по-лесно. Сигурно е, че единият от участниците ще е кандидатът на ГЕРБ в лицето на Здравко Димитров. Но ще видим как стоят и другите кандидати.

-Участвали сте на избори в Германия, САЩ, Испания, Гърция. Каква е основната разлика с тук?

- Изборите в чужбина са преди всичко математика. От първия до последния ден на кампанията – там се формират ясни послания към ясна група от хора, а изследвания се правят всеки ден и се вижда как върви кампанията. Тук… от 30 години  е почти едно и също. Замесват се чувства, изтъква се кой кого познава, кой какви връзки има. Не, това няма значение в изборите. Или поне не е толкова важно.

-Възможно ли е в България да се формира някой ден правителство на националното съгласие. Двете големи партии да седнат и да се разберат за най-важните цели в държавата, както е в Германия например?

-Според мен обществото в България още не е узряло.  От 30 години се чуват едни и същи неща – с  БСП няма да седнем – те са комунисти,макар че реално тези хора не помнят какво е комунизъм. Обратното е и със социалистите - с онези капиталисти няма да преговаряме.

Виждате в Германия успяват вече няколко мандата да управляват успешно леви и десни. В Израел също, там дори се направи ротационен поста на министър-председателя –  по 2 години от всяка партия.

Факт е обаче, че когато десни и леви направят кабинет, това удря към резултатите на социалистическите и социалдемократическите партии. Това го виждаме в Германия и Австрия. В България бе различно, когато се формира Тройната коалиция. Тогава просто НДСВ нямаха партия, нямаше организация и бе очаквано да се разпадне след края на управлението.