Напрежението с мигрантите в Турция и Гърция намалява, но страната ни взима допълнителни мерки, за да не се допусне навлизане на големи групи бежанци на наша територия.

Спешна сутрешна среща свика премиерът Бойко Борисов, като на едно място събра вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, шефът на отбраната Богдан Боцев, вътрешният министър Младен Маринов и представители на службите.

"Движението се наблюдава в дълбочина, защото ако забележим голяма група на 100 метра от границата, няма как да ги спрем", заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Той обясни, че се работи с партньорските служби и се обменя информация.

"Към момента всичко е спокойно. Няма да допуснем България да бъде пробита", заяви Каракачанов.

У нас не са забелязани заплахи. Капацитетът на лагерите е зает само на една трета, а съмнения за опити за провокации няма, посочи той.

По думите на вътрешния министър Младен Маринов ситуацията в Гърция и Турция е овладяна, но въпреки това сили на жандармерията са изпратени по браздата на България. Те провеждат акция в малките населени места.

По границата е и разположена и техника, за да се следи внимателно - става дума за уреди за нощно виждане, топлинни сензори и други. Военното министерство пък обяви, че е готово да прати и 3000 военни

До мерките и спешното заседанието се стигна, след като в последните дни напрежението в Гърция и Турция се покачи.

Миналата седмица хиляди мигранти се събраха край Солун, след разпространена във Facebook информация – план бежанците да преминат към Западна Европа през Северна Македония.

Мигрантите напуснаха бежанските лагери и направиха палаткови лагери. Наложи се властите да използват сълзотворен газ, за да разпръснат събралите се. Стигна се и до сблъсъци. В неделя напрежението стихна.

Във Facebook вицепремиерът Красимир Каракачанов заподозря, че напрежението с мигрантите може да бъде използвано и за политически цели на фона на европейските избори, които предстоят в целия Евросъюз през май.

"Информацията показва , че и в Турция, и в Гърция им хора, които се опитват да подкрепят подобно движение. Турция още миналата седмица взе много строги мерки. В Гърция също се успокои ситуацията, но ние сме длъжни, тъй като времето се подобрява, предстоят празници и европейски избори, да вземем мерки", призова той.

Каракачанов обясни още, че сили, които искат да дестабилизират Евросъюза, могат да използват именно такъв подход, но все пак той насочи вниманието към външни за съюза сили.

Мигранти към Македония – искат в Германия. Полиция е по петите им!Гръцките власти са използвали сълзотворен газ, за да озаптят тълпите

Мигрантски мъки ни налегнаха. Следим бежанците от Солун. Ще тръгнат ли? Накъде?На границата са поставени допълнителни патрули, готови сме и с план за действие при кризи

България напълно готова да противодейства, ако нахлуят мигрантиКъм този момент няма опасност, но превантивно са взети нужните мерки