Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че от вчера по границите ни има допълнителни патрули, които да следят потока от мигранти.

Думите му идват на фона на драматичните събития, които от два дни се разиграват в бежанския лагер "Диавата" до Солун.

Вчера следобед над хиляда бежанци напуснаха Центъра за настаняване на мигранти в гръцкия град и направиха опит да се отправят към границата със Северна Македония.

Полицейски части прекъснаха движението им по пътя към Идумени и използваха сълзотворен газ, за да принудят мигрантите да се върнат обратно в лагера. Исканията на бежанците са да ги допуснат да се придвижат до Германия.

Ройтерс информира, че граничните власти в Северна Македония са взели мерки и са засилили граничната охрана, това очевидно вече е направила и България.

По думите на Маринов властите у нас са готови и с въвеждането на план за действие при кризи.

"Имаме информация за подготвяне на миграционни процеси от по-дълго време. Във връзка сме с всички съседни държави. Имаме информация, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и за нашата граница", настоя вътрешният министър.

Днес той отчете пред депутатите, че от началото на годината 692 нелегални емигранти са опитали да преминат незаконно границите на страната ни.

"Това е със 7% по-малко в сравнение с 2017 г. – тогава са били 743 лица. Сред задържаните преобладават граждани на Афганистан – 28%, Ирак – 20%, Сирия – 15%, и другите са от различни други дестинации", заяви Маринов и посочи, че най-динамична на вход е българо-турската граница, където са отчетени 53% от общия миграционен натиск.

По негови изчисления 5311 лица са направили опит да навлязат незаконно в страната оттам, като 350 са задържани от български гранични власти, а на останалите незаконното преминаване е предотвратено от страна на Турция.

Маринов посочи още, че през 2018-а се наблюдава и засилване на миграционния натиск към българо-гръцката граница. Там са регистрирани 4662 лица, направили опит да преминат незаконно в страната.