Кметът на Пловдив Иван Тотев тръгва за победа на първи тур. 6 избрани районни кмета, както и над 20 съветници са целите пред структурата на ГЕРБ в Пловдив. Иван Тотев, който ще се бори за още един мандат, представи днес екипа си в Градския дом на културата. 

Още по темата - ТУК

„Равносметката за тези четири години: През 2011 година Пловдив не бе град, с който да се гордеем. Той бе диамант зарит с много прах, а основни градски механизми не работиха. След четири години Пловдив е градът с който всички се гордеем. Първият български град Европейска столица на културата, по-чист, по-модерен, по-близък до хората”, заяви кметът Иван Тотев. Той отхвърли твърденията, че духът на Пловдив е бил причината градът да стане Европейска столица на културата.

„Причината за успехите на града е добрият управленски екип. Трябват ни още четири години, за да превърнем Пловдив в развит град, с устойчиво развитие, което никой да не може да пипне”, заяви още Тотев.

Успехите през този мандат са отразени и с редица награди – Европейска столица на културата през 2019 година, Европейски град на спорта за 2014 година, Най-красив град в България през 2013 година, множество награди за развитието на бизнес климата, градът с най-много чуждестранни инвестиции в България, множество положителни статии в престижни международни издания.

През последните четири години се решиха нерешима до този момент проблеми – детските градини. „Винаги давам за пример детска градина „Дъга” през 2011 година. В новогодишните празници родители чакат пред градината със суха храна ред за записване на децата си. Сега такъв проблем няма – открихме редица нови детски заведени и въведохме електронно записване, за да се избегнат опашките и нерегламентираните плащания”, каза кметът.

Въздухът – от град с най-мръсния въздух в Европа, от две години насам нито един ден количеството на фините прахови частици не е надвишил допустимото съдържание. Причината новата техника на „Чистота”, както и редовното миене на улиците. 10 000 нови дървета, капково напояване в почти всички паркове в Пловдив, новите изисквания за автобусите – двигатели Евро 5 и 6.

Мащабни инфраструктурни обекти – почти няма голям булевард, който да не е ремонтиран. След месеци започва работата по „Васил Априлов”, „Руски”, „6 септември”, новия „Северен”, Коматевско шосе, Модър – Царевец и други. Пловдив има една мечта по-малко с изграждането на многофункционалната спортна зала „Колодрума”.

„Чакам извинения от хората, които твърдяха, че Пловдив не усвоява европейски средства. Съотношението е 10/1 с предишния мандат. За пример давам Цар-Симеоновата градина – целият този парк с осветлението, фонтаните, капковото напояване излезе 1,4 милиона лева от общинския бюджет”, заяви още градоначалникът.

Културата – първият артквартал в България с много живот- Капана, случил се за по-малко от две години. Много събития с препълнен културен календар.

Следващият мандат големият акцент ще е Европейска столица на културата -  подпомагането на културните институции, реализирането на площад „Централен” и сградата на Партийния дом, нова сграда на Художествената галерия, Тютюневия град.

Туризмът - 2011 година реализирани нощувки 214 хиляди, през 2014 година – 405 хиляди, тази година се очакват над 450 хиляди, а за заветната 2019 година 800 000 нощувки и над 3 милиона посетители.

„Посланието на ГЕРБ към всички десни избиратели е - Подкрепете ни за победа на първи тур. Няма да оставим схемата на ветрилото да бъде пуснато в действие и да спре развитието на Пловдив.”, заяви Тотев. Той призова да се спазва добрият тон, тъй като след изборите всички щели да минат през кабинета му .

„ГЕРБ има коалиционна култура. Ние подадохме ръка на Синята коалиция и направихме арх. Илко Николов председател на Общинския съвет. Сега отново сме готови да го направим с всички партии, които искат устойчивото развитие на Пловдив да продължи. Това изключва леви партии, леви патриотични формации и номер 8 от листата на Реформаторите”, заяви кметът Иван Тотев. Той допълни, че се надява да работи добре в следващия местен парламент с представителите на Реформаторския блок.

TrafficNews.bg