Кандидатът за кмет на Пловдив инж. Иван Тотев, кандидатът за кмет на район „Западен“ Димитър Колев и и.д. кмет на района Нонка Симеонова представиха днес обновената градина „Еталонна“.

Ремонтът е обхванал приблизително две трети от градина „Еталонна“, като са изградени нови алеи и площадки на площ от 1200 квадратни метра. Освен това са монтирани 18 пейки и е възстановена чешмата, която не е функционирала от 1990-та година. В парка има и детска площадка и фитнес на открито, а за удобство на посетителите са поставени и химически тоалетни.

Кандидатът за нов мандат кмет на район „Западен“ Димитър Колев уточни, че стойността на реконструкцията е едва 20 000 лева, тъй като за ремонта са помогнали от ОП „Градини и паркове“. „Ако трябваше да правим всичко сами, тази реконструкция щеше да излезе поне двойно по-скъпо“, категоричен бе Димитър Колев. Той благодари на директора на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев за съдействието, както и на директора на ВиК Спартак Николов, който е оказал помощ при поставянето на чешмата в градина „Еталонна“. Освен това е монтирана и подземна система за капково напояване, с която да се поддържат зелените площи.

Димитър Колев уточни, че през цялото време на ремонта от местната администрация са поддържали връзка с хората от квартала и са съобразили реконструкцията с техните желания. Предстои напролет да бъде завършена и останалата част от градината. Предвижда се да бъдат подменени още около 300 квадратни метра плочи и да се направи нов пясъчник.

Димитър Колев припомни, че по време на управлението си е обърнал сериозно внимание на парковата среда, като предвижда тази политика да продължи и през новия мандат. Той вече обяви намерението си да изгради три нови парка през следващите години – на мястото на бившата Гарнизонна фурна, на Акациева горичка и на мястото на старата детска градина в квартал „Прослав“.

При представянето на градина „Еталонна“ днес кандидатът на ПП ГЕРБ за втори мандат кмет на Пловдив инж. Иван Тотев лансира интересна идея за поддръжката на парковете в града. Обсъжда се през следващия мандат да се създаде общинска програма, според която всяка етажна собственост на блоковете да определи човек, който да отговаря и да се грижи за междублоковото пространство. Тези стопани ще получават и средства за работата, която вършат от изграден за целта фонд.

„Само през тази година от ОП „Градини и паркове“ поискаха 300 щатни бройки за парковете в Пловдив, тъй като през този мандат сме възстановили 70-80 парка. Това се компенсираше през годините с наемането по временна заетост по оперативните програми. Тази година такава програма няма, за догодина също не е сигурно, че ще има. Затова в хода на предизборната кампания на ГЕРБ възникна идеята община Пловдив да отвори общинска програма, която да подпомага граждани, които да бъдат избрани от етажните собствености и да се грижат за междублоковите пространства“, обяви Иван Тотев, който е под №3 в бюлетината за вота на 25 октомври.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg