Опасност от тежък инцидент има на Летище Пловдив, тъй като неквалифицирани служители разтоварват опасни товари на аеропорта, научи TrafficNews.bg. Служители на карго терминала, поискали анонимност заявиха, че парите за товарене и разтоварване са им спрени и ще получават само компенсации като допълнителни почивни дни. Поради това те отказали да работят, а други служители били накарани да разтоварват вместо тях специална продукция.

Проблемът е, че те нямат минат професионален курс за опасни товари и това може да доведе до сериозен инцидент. Служителят, който поиска анонимност, обясни че опасни товари могат да включват и химически течности, които се съхраняват по специфичен начин. Още повече, че точно до мястото където се разтоварва продукцията има цистерна с гориво.

Последният случай бил от миналата седмица. Когато освен двата полета от Лондон и Франкфурт, на летището пристигнали два каргосамолета. Те превозвали специални товари, а от товарачите имало само един на смяна. На летището били впрегнати хора от всички отдели да свалят продукцията. Служителят от самолета се хванал за главата когато разбрал, че няма товарачи минали през специалния курс и започнал да обяснява на останалите работници от аеропорта как да пренасят опасния товар.

 Директорът на аеропорта Владимир Щърбанов отрече тези информации. Той заяви, че т.нар. товарачи на каргото са били четирима – двама от тях са напуснали, а другите двама са били на половин работен ден. И двамата си получават възнагражденията навреме и никой от тях не е отказвал да работи. Той потвърди, че хора от други отдели са участвали в разтоварването на специална продукция, но по думите му всички са минали въпросния курс за товарене на опасни товари.  Това обаче може да установи единствено Агенцията по труда.  TrafficNews.bg научи още, че голяма част от работници на летището биват карани да работят извънредно и то не по техните длъжностни характеристики , а възнаграждения за това те не получават.

Още за скандалите на летището ТУК

TrafficNews.bg