Групата на ГЕРБ в Общинския съвет на Пловдив изпрати позиция, с която се иска оттегляне на точката за изтеглянето на 40-милионния заем от Община Пловдив. Тя ще се гледа утре на сесията на Общинския съвет.  След снощното заседание на групата е било вето решение да се поиска оттегляне на точката.

В позицията се пише, че групата на ГЕРБ подкрепят принципно поемането на дълг, но настояват за допълнително обсъждане на предложените проекти.

Групата на ГЕРБ е на мнение, че част от тези проекти не кореспондират с предложенията, получени по време на общественото обсъждане. Освен това има разминаване в обхвата и стойността на обектите от предварително коментираните.

В предложението на общинската администрация липсват екопроекти, такива за разширяване на велоалейната мрежа и зелената система на града. За необосновано градоустройствено решение групата на ГЕРБ приема предложението за пробив под Водната палата. Освен това ще се получи двойно финансиране на реконструкцията на ул. „Царевец“, тъй като тя е заложена за финансиране в проекта за Южен обходен колектор. Като нецелесъобразно се приема и закупуването на електроавтомобили за нуждите на общински предприятия заради факта, че периодът за изплащане на заема от 20 години е много по-голям от експлоатационния период на МПС-та, а и съществуват изгодни лизингови форми за тази цел.

Групата на ГЕРБ в Общински съвет - Пловдив настоява още към документите да бъде приложено и мандатно писмо с пълна информация за лихви, срокове и т.н

Ако точката за поемане на дълг от Община Пловдив не бъде отложена с цел допълнително обсъждане на проектите, групата на ГЕРБ в Общинския съвет ще гласува против поемането на дълг, пишат от партията.

Припомняме, че искането за дълга за 40-милионна лева включва 30 млн. лева за инфраструктура – „Модър-Царевец”, пробив под Водната палата, ремонтите на бул. „Хаджи Димитър” и „Царевец”, както и 10 млн. лева за „Чистота” и „Градини и паркове”.

Повече за заема:

Внесоха предложението за 40-милионния заем на Пловдив – ето обектите и исканата техникаТри обекта в „Западен” и пробива под водната палата ще струват 30 милиона лева